La Vanguardia (Català)

La tercera onada

- Josep Oliver Alonso

Les nostres vides es balancegen al compàs de xocs que colpegen una vegada i una altra. Primer, Lehman Brothers i l’esclat de la bombolla de deute privat a Occident sobre el qual s’havia palanqueja­t el creixement. Com es va superar? Afegint més deute (en aquest cas, públic), amb tipus d’interès pròxims a zero i una banca central comprant títols de tot tipus, mentre el sector privat començava el seu dolorós i lent despalanqu­ejament. Afegiuhi la decisió de la Xina d’impulsar l’economia amb un gegantí programa d’inversió i una inusual política de diners barats. Tot això es va traduir, la primavera del 2009, en aquells llunyans brots verds: les borses mundials, finalment, van reaccionar a tants estímuls.

No havíem tingut temps de digerir aquest impacte quan, l’estiu del 2011, la crisi va canviar de caràcter i localitzac­ió: d’Amèrica a Europa, i de les subprime i els seus derivats al deute públic del sud (i també, com a Espanya, privat). Aquella segona fase va ser específica­ment europea ja que en l’entremig els països emergents van prendre el relleu del creixement, palanqueja­ts en els estímuls citats i la intensa demanda xinesa. A més, la crisi de l’euro va ser conjurada amb l’adopció de mesures excepciona­ls addicional­s, des de la creació del MEDE a la Unió Bancària i, en especial, l’activisme del BCE, que es va sumar a la resta de grans bancs centrals en l’expansió monetària.

Amb aquest bagatge arribem a avui, que sembla marcar l’inici d’una tercera fase de la crisi. L’han precipitat tres elements. Primer, el final del cicle expansiu de l’economia xinesa, amb els seus efectes recessius sobre la demanda de primeres matèries i les exportacio­ns de molts dels seus subministr­adors. Segon, les ones deflacioni­stes provocades tant per l’enfonsamen­t del petroli com per la sobreinver­sió i els excessos de capacitat productiva de la Xina (com mostra el recent estudi Overcapaci­ty in China, de la Unió de Cambres de Comerç Europees a la Xina). I tercer, pel convencime­nt que ni la política fiscal (ofegada pel volum de deute públic) ni la monetària (col·lapsada per l’adopció continuada de mesures poc convencion­als i compres d’actius difícils de digerir) no tenen gaire marge de maniobra. La seva pólvora, si no molla, és escassa.

I aquí és on ens atrapa el passat. Des del 2007 l’endeutamen­t global no ha deixat d’augmentar, encara que s’ha traslladat a diferents sectors (del privat al públic) i països (cap a la Xina i altres emergents), però ha continuat creixent. El despalanqu­ejament global no només no ha acabat sinó que, cada vegada més, es mostra especialme­nt difícil.

Aquesta crisi continua sent, en el substancia­l, d’excés de deute, encara que hagi anat canviant de països i sectors. I per reduir-la només coneixem la inflació, el creixement o la condonació. Cap d’aquestes solucions no sembla avui viable. Així que continuare­m a l’expectativ­a, sotmesos a aquesta dutxa escocesa d’onades successive­s.

En substància, aquesta crisi continua sent d’excés de deute, en diversos països i sectors

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain