La Vanguardia (Català)

Celsa i els seus creditors busquen un pla per refinançar el deute

Els bancs encarregue­n a FTI una sortida per als 2.700 milions de passiu

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El grup productor d’acer Celsa i els seus creditors han començat a elaborar un pla per refinançar el deute de 2.700 milions d’euros que venç entre el 2017 i el 2018. Fonts dels creditors asseguren que tal com evoluciona el mercat internacio­nal de l’acer difícilmen­t podran complir amb les previsions de retorn del deute dissenyat el 2013. En canvi, fonts de l’empresa –controlada per la família Rubiralta– asseguren que “la companyia ha complert amb tots els seus compromiso­s i ho continuarà fent”.

Els bancs han contractat la consultora internacio­nal FTI perquè elabori un pla de futur que inclogui la reducció del volum de deute a fi que sigui sostenible en el temps, segons fonts dels creditors. FTI haurà de presentar el pla a l’empresa. Un portaveu de Celsa va assegurar ahir que FTI és una de les consultore­s que podrien fer-se càrrec del projecte.

L’empresa està al corrent de pagament amb la banca. El problema és que el novembre de l’any vinent ha de tornar un paquet de 739 milions als bancs. D’aquesta quantitat, 655 milions es poden capitalitz­ar en accions si l’empresa no paga, amb la qual cosa les entitats es convertiri­en en accioniste­s. Cap de les dues parts no vol arribar a aquesta situació i per això s’han posat a treballar amb més d’un any d’antelació.

Fonts financeres creuen que una de les opcions és que l’em- presa dugui a terme un procés d’ajust de costos per poder reduir el deute a la meitat. El 2018 l’empresa ha de tornar uns 1.920 milions.

Fonts financeres expliquen que el temor principal dels bancs creditors és la situació de sobreprodu­cció que travessa el mercat de l’acer. En concret, la producció mundial és d’uns 1.600 milions de tones d’acer, dels quals al voltant de la meitat els produeix la Xina. El país asiàtic no és capaç d’assumir tota la producció, amb la qual cosa s’es- tima que uns 150 milions de tones d’acer xinès es vendran a la resta del món a preus baixos, la qual cosa pot perjudicar altres productors com els europeus. La producció de Celsa el 2014 va ser de set milions de tones, la qual cosa representa aproximada­ment el 5% del total d’acer que es fabrica al continent europeu.

El deute de Celsa està en mans d’una vintena d’entitats financeres, entra les quals destaquen el BBVA (360 milions), Banc Sabadell (360 milions), Santander (350 milions), CaixaBank (300 milions) i Bankia (140 milions).

La facturació de Celsa el 2014 va ser de 3.912 milions d’euros, xifra que va representa­r un descens del 2,5% en relació amb l’any precedent. La baixada del volum de vendes el 2014 no va ser tan acusat com la caiguda de l’11% del 2013 i del 6% el 2012. L’empresa va registrar pèrdues el 2014, si bé la seva previsió era tornar a beneficis el 2015. Fonts de la companyia van manifestar ahir que no disposaven encara de les xifres tancades del darrer exercici.

Celsa compta amb una plantilla de 6.720 empleats propis en tot el món més uns altres 2.000 d’empreses subcontrac­tades. Celsa Barcelona sola –ubicada a Castellbis­bal– ja t 1.200 empleats en plantilla.

L’empresa haurà d’emprendre un pla d’ajust de costos per reduir el volum de deute

 ?? GEMMA MIRALDA ?? La companyia disposa d’un forn de producció a Castellbis­bal
GEMMA MIRALDA La companyia disposa d’un forn de producció a Castellbis­bal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain