La Vanguardia (Català)

Cilsa inverteix 30 milions per construir 50.000 m2 al costat del port

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

Cop de timó a Cilsa. Després de vuit anys sense construir, la companyia s’ha proposat edificar 50.000 m2 de naus repartides entre la Zona d’Activitats Logístique­s (ZAL) i els antics terrenys de Seat a la Zona Franca al llarg del 2016 i principis del 2017. Per fer-ho, té previst invertir 30 milions d’euros. Aquesta ampli- ació de superfície logística operativa serà possible gràcies al refinançam­ent del deute. Al desembre, la firma que presideix Sixte Cambra i dirigeix Alfonso Martínez va assolir un acord amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI) per allargar els terminis de venciment de 76 milions del seu passiu de manera que els recursos que generi els propers cinc anys puguin destinar-se a créixer.

Cilsa, participad­a pel Port de Barcelona (63%), Merlin Properties (32%) i Sepes (5%), disposa de 350.000 m2 per desenvolup­ar en un dels principals hubs de distribuci­ó de la Mediterràn­ia, al costat del port i l’aeroport de la capital catalana i connectat amb les rondes, les autopistes i a prop de Can Tunis, la principal terminal ferroviàri­a de mercaderie­s. Els nous accessos viaris i ferroviari­s portuaris –els primers ja iniciats, encara que avancen lentament, i els segons encara per licitar– aniran a aquesta àrea logística com l’anell al dit ja que passaran a tocar de les seves parcel·les.

Com a conseqüènc­ia de la crisi, l’activitat logística i l’immobiliar­i que té associat van caure a xifres mínimes i es va paralitzar la construcci­ó de naus. L’última operació de Cilsa es va fer el 2008. El 2011, l’ocupació de les seves naus estava en el 73%. Des d’aleshores, la situació ha canviat radicalmen­t. L’any passat es va tancar en el 97%. I les rendes estan pujant. A la ZAL s’es- tan pagant 6,50 euros per metre quadrat al mes.

La companyia va tancar el 2015 amb els millors resultats de la seva història. Els ingressos van ser de 41,8 milions d’euros, un 9% més que

La firma participad­a per l’autoritat portuària, Merlin i Sepes va guanyar 5,9 milions el 2015, un 51,4% més

el 2014. L’ebitda va pujar a 21,5 milions (+17,1%) i el resultat net a 5,9 milions (+51,4%). Es van contractar 131.000 m2, dels quals 30.000 van ser nous contractes i 101.00 contractes renovats. El deute net es va rebaixar a 107,1 milions, un 14% menys que l’exercici anterior.

L’entrada de Merlin Properties en l’accionaria­t –va comprar la participac­ió que tenia Saba l’octubre passat per 50 milions d’euros– permetrà a Cilsa accedir a noves vies de finançamen­t i aprofitar sinergies, ja que la socimi que presideix Ismael Clemente és un dels primers propietari­s de sòl logístic d’Espanya. L’empresa pública estatal Sepes vol desprendre’s del seu 5%, paquet que els altres dos accioniste­s volen repartir-se, per la qual cosa es descartari­a l’entrada d’un nou soci.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain