La Vanguardia (Català)

2015, UN ANY RÈCORD PER ALS TRÀFICS DEL PORT DE BARCELONA

La instal.lació catalana ha assolit màxims històrics en diferents segments de la seva activitat. El comerç exterior i tràfics estratègic­s, com ara els vehicles i les autopistes del mar, han registrat resultats rècord

-

L’activitat del Port de Barcelona, considerat un bon termòmetre de la situació econòmica de l’entorn, va registrar l’any passat una evolució positiva pel que fa als principals indicadors de tràfic. En l’àmbit dels contenidor­s, un tràfic clau per a la infraestru­ctura catalana, el Port de Barcelona va transporta­r 2 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus), una xifra que suposa un increment del 4% respecte a l’any anterior. L’increment és superior si ens referim només al comerç exterior. De fet, els contenidor­s d’exportació del Port de Barcelona van créixer un 6,5% i els d’importació van augmentar un 9% en comparació amb 2014.

Aquests resultats també indiquen que l’any 2015 els contenidor­s d’exportació van superar en un 52% els registres màxims del període precrisi (2008). A més, hi ha una diferència substancia­l respecte als anys previs a la recessió. Si l’any 2008 les importacio­ns representa­ven el 54% del comerç internacio­nal i les exportacio­ns suposaven el 46%, ara la relació s’ha invertit i tenen un major pes els contenidor­s d’exportació (el 58%, enfront dels 42% d’importació).

Un altre dels indicadors que ha tingut una evolució excel·lent durant l’exercici 2015 ha estat el tràfic de vehicles. Amb un increment del 18%, el Port de Barcelona va transporta­r 882.000 automòbils, una xifra rècord per a la infraestru­ctura. El comerç exterior és, també en aquest apartat, motor de creixement, amb un increment del 5% en el cas de les exportacio­ns i un fort repunt (+41%) en el cas de les importacio­ns.

La capital catalana consolida així el seu lideratge tant a l’Estat espanyol (1 de cada 4 vehicles que s’hi transporte­n per via marítima passen pel Port de Barcelona) com a la Mediterràn­ia. Aquesta posició capdavante­ra ve motivada per unes instal·lacions eficients i per una molt bona connectivi­tat marítima i ferroviàri­a amb els centres de producció i amb els mercats propers. Amb la seva funció de facilitado­r del comerç exterior, l’enclavamen­t català és un element clau per a la compe- titivitat de l’important clúster d’automoció nacional.

MÉS SOSTENIBLE

Les mercaderie­s transporta­des per les autopistes del mar (les línies de càrrega i passatge que connecten Barcelona amb diverses destinacio­ns d’Itàlia i Nord d’Àfrica) és un altre segment de càrrega amb resultats rècord, amb un impuls del 21,5% respecte el 2014. Durant l’any 2015, les línies de transport marítim de curta distància van canalitzar més de 136.600 unitats de transport intermodal (UTI, unitat de càrrega que equival a un camió, plataforma o remolc). Això es tradueix en idèntica xifra de camions que han estat desviats de les carreteres de l’arc me- diterrani al mode marítim gràcies a les autopistes del mar.

L’auge dels tràfics amb Itàlia (ens hi connecten serveis amb Civitavecc­hia, Livorno, Gènova, Savona i Porto Torres) és la principal raó d’aquesta excel·lent evolució, que consolida Barcelona com a líder en tràfic de short sea shipping, una alternativ­a a la carretera molt més econòmica i sostenible.

Pel que fa al tràfic de passatgers, cal destacar que més de 3,7 milions de viatgers (+7%) van fer servir el Port de Barcelona durant 2015, incloent-hi els usuaris de ferris de línia regular (1,1 milió) i els creueriste­s, que van superar els 2,5 milions. És important ressaltar que els creueriste­s de turnaround (aquells que inicien i finalitzen el seu itinerari a la capital catalana i que suposen, per tant, una major aportació econòmica a la ciutat) són els que més van créixer, amb un increment de l’11% (enfront del 3% d’augment dels passatgers que només fan escala).

El 2015 es va registrar una cifra rècord en tràfic de vehicles: 882.000 automòbils

 ??  ?? Barcelona és el port capdavante­r de l’Estat en les autopistes del mar
PORT DE BARCELONA / RAMON VILALTA
Barcelona és el port capdavante­r de l’Estat en les autopistes del mar PORT DE BARCELONA / RAMON VILALTA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain