La Vanguardia (Català)

Repsol retalla el dividend un 20% després de presentar els resultats

La petroliera perd 1.227 milions arran de les provisions de 2.957 milions

- CONCHI LAFRAYA Madrid

La caiguda del preu del cru al voltant del 47% l’últim any castiga les petroliere­s, tant en els seus comptes de resultats com en la seva valoració borsària.

En aquest context, el consell de Repsol ha aprovat proposar a la junta d’accioniste­s una reducció del dividend complement­ari de 0,5 a 0,3 euros. Com que ja va pagar el dividend ordinari de 0,5 euros, el resultat és que la retribució total que desemborsa­rà amb càrrec a l’exercici passat es redueix un 20%, en passar d’un euro a 80 cèntims bruts per acció. La companyia, que presideix Antoni Brufau i dirigeix Josu Jon Imaz, no emprenia una mesura d’aquesta naturalesa des de l’any 2009. Aquesta decisió, que compta amb el vistiplau dels principals accioniste­s, CaixaBank (gairebé 10%) i la constructo­ra Sacyr (9%), és similar a la que han pres altres empreses del sector, com la italiana Eni o la texana ConocoPhil­lips, que també han rebaixat la retribució als seus accioniste­s.

Repsol ja va avançar fa uns dies pèrdues de 1.227 milions d’euros el 2015 fruit de les provisions de 2.957 milions d’euros a causa d’un context de preus “molt deprimit de cru i gas”, davant uns guanys de 1.612 milions d’un any abans.

No obstant això, si es té en compte el benefici net ajustat –resultat que reflecteix la marxa dels negocis– la companyia hau- ria guanyat 1.860 milions d’euros, un 9% més.

A més de disminuir el dividend, la petroliera ha pres altres decisions. Entre el 2016 i el 2017 reduirà les inversions en 1.800 milions, amb la qual cosa se situaran per sota de 4.000 milions aquest exercici i una xifra similar el 2017. Ha fixat el punt d’equilibri del preu del barril en 40 dòlars, quan els seus competidor­s l’han establert més amunt. Amb aquest valor, considera l’equip directiu que “es podria continuar generant caixa per abonar dividend”. En aquest sentit, el conseller delegat, Josu Jon Imaz, va assenyalar que la decisió de retallar el dividend “només era puntual” i que els pròxims dividends s’analitzara­n “cas per cas”.

A més, la companyia continua fent desinversi­ons d’actius no estratègic­s. Ahir mateix, va anunciar la venda del seu negoci eòlic marí al Regne Unit per 238 milions. En els últims cinc mesos, Repsol ha executat desinversi­ons per valor de més de 2.500 milions. Entre les mesures addicional­s destaca duplicar gairebé les siner- gies, fins a 362 milions, per la compra de la canadenca Talisman i endinsar-se en el seu programa d’eficiència.

Respecte a una de les especulaci­ons que corrien aquesta setmana, la venda del 30% de la seva participad­a Gas Natural, Josu Jon Imaz va afirmar que en l’últim consell –que es va celebrar dimecres a la nit– “no s’ha adoptat cap decisió” en aquesta direcció. La petroliera ha presentat “altres mesures per executar” a les agències de qualificac­ió perquè no li rebaixin la nota.

Antoni Brufau i Josu Jon Imaz van rebre una retribució de 2,9 milions cadascun el 2015.

La companyia reduirà les inversions en 1.800 milions entre el 2016 i el 2017 per respondre a la caiguda del preu del cru

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Antoni Brufau i Josu Jon Imaz a la seu de la companyia a Madrid, fa uns mesos
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Antoni Brufau i Josu Jon Imaz a la seu de la companyia a Madrid, fa uns mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain