La Vanguardia (Català)

L’algoritme em persegueix

- Mar Galtés

Per accedir al Mobile World Congress calia descarrega­r-se una app al mòbil (se suposa que cap dels assistents no va pel món sense el seu smartphone). L’app de l’MWC està vinculada a la plataforma Moca, que “aprèn del comportame­nt del telèfon i permet fer recomanaci­ons personalit­zades i geolocalit­zades a l’esdevenime­nt”, explica María Fernanda González, fundadora a Barcelona el 2010 de la Moca Platform. Moca sap com s’han mogut tots els assistents al Mobile, dins i fora del recinte. “Que ningú no s’espanti! –diu González–: rastregem els telèfons, no pas les persones”. El negoci de Moca és vendre campanyes de màrqueting de proximitat a les empreses, per exemple, per atreure els assistents fins al seu estand. La GSMA ha premiat Moca com a millor app al cloud.

Ara tot va d’algoritmes. Passejant pel Mobile, un reconegut publicitar­i estava espantat. “Cerques alguna cosa per internet, i reps un bombardeig d’anuncis relacionat­s. Tot va a mètriques i un algoritme decideix el que jo vull veure. Semblava que l’avantatge d’internet era que l’usuari té el poder, però... on és la narrativa emocional de les marques?”.

Hi ha altres aspectes més funcionals que sí que els resolen les apps, però també cal temps per acostumar-s’hi. Més d’un anava deambulant pel recinte firal preguntant pel servei. Si hagués mirat l’app, el mateix telèfon l’hauria acompanyat fins allà.

En el món digital es va per feina, però hi ha qui enyora el vessant emocional

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain