La Vanguardia (Català)

“No he estat mai comissioni­sta”

Urdangarin admet contractes ficticis, però nega haver fet d’“aconseguid­or”

- DAVID GILABERT Palma CONTRACTES ESPOSES

Després del distanciam­ent dels últims anys, Iñaki Urdangarin i Diego Torres van recuperar ahir la sintonia perduda entre tots dos. L’inici de l’interrogat­ori al marit de la infanta Cristina va deixar clar que, com a mínim, els dos socis se situen al mateix bàndol per defensar la legalitat de les empreses i activitats que ara es jutgen. De fet, durant la seva primera intervenci­ó davant el tribunal, Urdangarin es va atrinxerar en els mateixos arguments que Torres per repel·lir l’ofensiva del fiscal, que reclama per a ell una pena de 19,5 anys de presó. En aquest sentit, els dos acusats van coincidir a assenyalar que Urdangarin no va cobrar cap tipus de comissió del Govern balear. Aquesta acusació, a l’inici del judici oral, la va pronunciar l’expresiden­t autonòmic Jaume Matas. En concret, Matas va confirmar que després d’un partit de pàdel al palau de Marivent es van ma- terialitza­r els primers projectes que l’Institut Nóos va facturar a l’administra­ció balear. “No he estat mai cap comissioni­sta de res, absolutame­nt no”, va respondre taxatiu el cunyat del rei Felip en ser requerit, ahir, sobre l’acusació de ser un “aconseguid­or”. De la mateixa manera, Diego Torres, que ha declarat durant tres dies i mig, va negar que els 300.000 euros que el Govern balear va pagar per crear una oficina de coordinaci­ó de l’equip ciclista Illes Balears fos una “comissió” pel seu paper de mediador. En relació amb aquesta qüestió, Urdangarin va explicar ahir que es tractava d’“un projecte atípic que funcionava sol”, i va aclarir que, tot i que era un dels contractes de l’Institut Nóos, va ser Juan Pablo Molinero, advocat i expert en dret esportiu, qui va dirigir aquest projecte. Urdangarin, respecte al patrocini de l’equip ciclista, va negar que l’Institut Nóos o ell mateix haguessin firmat un acord amb la Fundació Illesport sobre les despeses de la gestió de l’oficina de l’equip en qüestió.

La sincronia d’Urdangarin amb l’argumentac­ió desplegada per Torres durant la seva declaració es va tornar a presentar en el moment de derivar responsabi­litats. El marit de la infanta, com va fer Diego Torres, va apuntar a l’excomptabl­e de Nóos Miguel Tejeiro, a qui va atribuir la contractac­ió de personal fictici a Aizoon, l’empresa compartida al cinquanta per cent amb la infanta Cristina. Malgrat reconèixer aquestes contractac­ions irregulars, Urdangarin va negar haver-les conegut per endavant. “Les he descoberte­s després, durant aquest procés”, va assegurar al tribunal. Quan el fiscal Horrach li va demanar explicacio­ns, Urdangarin va assegurar que “si hi havia empleats que no he conegut, es deuria fer per arribar a aquests números i barems fiscals”. Això sí, adjudicant de nou a Miguel Tejeiro la responsabi­litat d’aquestes martingale­s, perquè era l’“assessor en aquests temes”. Miguel Tejeiro va quedar fora de la causa quan Manos Limpias va retirar la seva acusació per “estratègia processal”, però ha estat citat a declarar com a testimoni.

Una vegada desviades a Tejeiro les qüestions conflictiv­es, Urdan- garin va explicar el seu paper a Nóos: “La meva part és clara i evident per la meva trajectòri­a, que és més el món de l’esport i la relació amb les persones”, va assegurar, i va reiterar que no s’ocupava ni de les qüestions econòmique­s i ni de financeres. L’exjugador d’handbol va tornar a convergir amb Torres per exculpar l’esposa d’aquest, afirmant que Ana María Tejeiro “no desenvolup­ava una tasca fixa” a Nóos, ni tenia “una funció” a l’organigram­a. A aquesta resposta el fiscal va replicar: “I llavors què feia? “Doncs no ho sé, suposo que gesti- ons personals. Era la dona de Diego Torres”, va contestar Urdangarin.

El marit de la infanta Cristina es va veure obligat ahir a fer un exercici de memòria, ja que en repetides ocasions va assegurar que no tenia presents els detalls d’afers que van tenir lloc fa deu anys. Sí que va recordar que es va associar amb Torres perquè compartien inquietuds i voluntat de “generar coneixemen­t en una àrea amb llacunes, el patrocini esportiu”. Torres va assentir a aquesta afirmació des de la seva cadira, com va fer quan Urdangarin va assegurar que “als bons profession­als se’ls deixa treballar perquè ho fan bé”.

La confluènci­a argumental dels dos principals acusats en la trama, que des de fa tres setmanes es jutja a Palma, ha alimentat la desconfian­ça de l’advocada del sindicat Manos Limpias, que ja va insinuar un “pac- te de no-agressió” entre tots dos per salvar les seves esposes. En aquesta idea es va tornar a endinsar ahir Virginia López Negrete després d’escoltar Urdangarín. La lletrada va fer ahir un pas més i va parlar de “pacte col·lectiu per defensar la infanta”. Tot això, després de la intervenci­ó del fiscal Horrach, que va iniciar l’interrogat­ori el gendre del rei emèrit posant en dubte una prova documental aportada, precisamen­t, per l’advocada del sindicat Manos Limpias contra la infanta Cristina. Aquesta actitud va cridar l’atenció a la presidenta del tribunal, Samantha Romero, qui va assegurar sorpresa que “és la primera vegada que adverteixo que una acusació qüestiona una altra acusació”. Urdangarin tornarà a declarar dimecres vinent. Ahir va parlar amb certa apatia, menys quan va negar ser un comissioni­sta, i amb un to apagat que va obligar el tribunal a demanar-li que aixequés la veu perquè se’l pogués gravar.

L’acusat va admetre que si Aizoon tenia empleats ficticis devia ser per motius fiscals Els dos socis, enfrontats en la fase processal, s’han posat ara d’acord L’exduc de Palma afirma que Ana María Tejeiro no tenia funcions a Nóos La jutgessa Romero renya el fiscal Horrach per haver qüestionat la tesi d’una altra acusació

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Nerviós i desolat. Així es va mostrar el que va ser duc de Palma en l’interrogat­ori en el judici. Urdangarin es va mostrar evasiu i va recórrer sovint al “no me’n recordo”.
CATI CLADERA / EFE Nerviós i desolat. Així es va mostrar el que va ser duc de Palma en l’interrogat­ori en el judici. Urdangarin es va mostrar evasiu i va recórrer sovint al “no me’n recordo”.
 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Iñaki Urdangarin va començar ahir la seva declaració al judici oral pel cas Nóos, que continuarà la setmana que ve
CATI CLADERA / EFE Iñaki Urdangarin va començar ahir la seva declaració al judici oral pel cas Nóos, que continuarà la setmana que ve

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain