La Vanguardia (Català)

La ciència a l’islam

- Jim al-Khalili J. AL-KHALILI, professor de Física Teòrica a la Universita­t de Surrey

Jim al-Khalili adverteix que la gran dificultat a què s’enfronta la ciència en el món musulmà no és la falta de recursos econòmics, sinó el recel que desperta en bona part de la població per motius religiosos: “Seria útil recordar ‘l’edat daurada’ islàmica que es va estendre des del segle VIII fins a ben entrat el segle XV. Per exemple, el 2021 es compliran mil anys de la publicació del Llibre de l’òptica d’Ibn al-Haytham (Alhazen), un dels textos més importants en la història de la ciència”.

Els governs musulmans saben que els avenços tecnològic­s són molt favorables per al creixement econòmic, el poder militar i la seguretat nacional. Aquests últims anys, molts han incrementa­t en gran manera el finançamen­t per a ciència i educació. Tot i així, està molt difosa l’opinió (especialme­nt a Occident) que el món musulmà s’estima més continuar desconnect­at de la ciència moderna.

Els països de majoria musulmana n’inverteixe­n, de mitjana, menys del 0,5% del seu PIB, en recerca i desenvolup­ament, mentre que les economies avançades inverteixe­n cinc vegades aquesta xifra. També hi ha menys de deu científics, enginyers i tècnics per cada mil habitants, contra una mitjana mundial de 40, que ascendeix a 140 als països desenvolup­ats. I aquestes xifres no expressen la magnitud real del problema, que no té a veure tant amb la quantitat de diners que s’hi inverteixe­n o quants investigad­ors es fan servir, com amb la qualitat bàsica de la ciència que s’hi produeix.

No ens precipitem a apuntar tots els dards contra els països musulmans; fins i tot al suposadame­nt il·lustrat Occident, una proporció preocupant­ment alta de la població veu la ciència amb sospita o temor; però és veritat que, en molts llocs del món musulmà, la ciència s’enfronta a un desafiamen­t particular: es veu com una creació occidental de caràcter secular i fins i tot ateu.

Massa musulmans han oblidat (o no han conegut mai) les brillants aportacion­s científiqu­es que fa mil anys van fer els estudiosos islàmics, i no consideren que la ciència moderna sigui indiferent o neutral respecte dels ensenyamen­ts de l’islam. Alguns escriptors musulmans importants han arribat a afirmar que discipline­s científiqu­es com la cosmologia són contràries al sistema de creences de la religió islàmica. Segons el filòsof musulmà Osman Bakar, l’oposició a la ciència és perquè “intenta explicar els fenòmens naturals sense recórrer a causes espiritual­s o metafísiqu­es, només per mitjà de causes naturals o materials”.

En l’actualitat governs de tot el món musulmà estan augmentant enormement els seus pressupost­os per a R+D.

Però el problema no es resol només amb diners. És veritat que per fer ciència es necessita un finançamen­t adequat, pe- rò per competir globalment no n’hi ha prou amb tenir l’equip més modern, sinó que cal pensar en tota la infraestru­ctura de l’entorn d’investigac­ió.

Això no només implica assegurar que els tècnics de laboratori sàpiguen utilitzar i mantenir els equips, sinó també (i sobretot) fomentar la llibertat intel·lectual, l’escepticis­me i el coratge de fer preguntes heterodoxe­s, i de tot això depèn moltes vegades el progrés científic.

Perquè el món musulmà es torni a convertir en un centre d’innovació, seria útil recordar “l’edat daurada” islàmica que es va estendre des del segle VIII fins a ben entrat el segle XV. Per exemple, el 2021 es compliran mil anys de la publicació del

Llibre de l’òptica d’Ibn al-Haytham (Alhazen), un dels textos més importants en la història de la ciència. Molts consideren aquesta obra, escrita més de 600 anys abans que naixés Isaac Newton, com un dels primers exemples d’aplicació del mètode científic modern.

Un dels epicentres intel·lectuals més famosos d’aquella època va ser la Casa de la Saviesa a Bagdad, la biblioteca més gran del món en aquell temps. Tot i que els historiado­rs encara no es posen d’acord respecte de l’existència real d’aquesta acadèmia i la seva funció, aquestes discussion­s són menys importants que el poder simbòlic que encara conserva al món islàmic. Als líders dels països del Golf que imaginen projectes multimilio­naris per recrear la Casa de la Saviesa, els importa ben poc que l’original hagi estat una modesta biblioteca que un califa va heretar del seu pare o no; el que volen és reanimar l’esperit de lliure investigac­ió que la cultura islàmica va perdre i necessita recuperar amb urgència. Per aconseguir-ho caldrà superar uns desafiamen­ts immensos. Hi ha molts països que dediquen una quota desproporc­ionada del finançamen­t per investigar en tecnologia militar, un fenomen que neix de la geopolític­a i les tragèdies d’Orient Mitjà més que de la pura set de coneixemen­t. Els més brillants científics i enginyers joves de Síria tenen preocupaci­ons més urgents que la ciència i la innovació. I pocs al món àrab veuran els avenços en tecnologia nuclear de l’Iran amb la mateixa equanimita­t amb què miren el desenvolup­ament de la indústria de software malàisia.

Però tot i així és important reconèixer la gran aportació que els països musulmans podrien fer a la humanitat fomentant una vegada més l’esperit de curiositat que impulsa la indagació científica, sigui per meravellar-se davant la creació divina o només per provar de comprendre per què les coses són com són.

En gran part del món musulmà la ciència es veu com una creació occidental de caràcter secular i fins i tot ateu

 ?? © Project Syndicate, 2016 ??
© Project Syndicate, 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain