La Vanguardia (Català)

César Alierta

PRESIDENT DE TELEFÓNICA

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Telefónica va guanyar 2.745 milions el 2015, un any especialme­nt difícil en alguns dels seus mercats, i va anunciar que mantindrà el seu dividend en 75 cèntims els propers 5 anys, amb una part que podria cobrar-se en accions aquest any.

El president de Telefónica, César Alierta, va obrir ahir la porta a delimitar la tarifa plana d’internet a Espanya en un futur no massa llunyà. En la seva opinió, el futur de la companyia passa per un canvi de model en la banda ampla, la qual cosa significa que podria tarificar en funció del consum de cada client de forma escalonada.

L’operadora de telefonia és conscient que davant l’acabament dels ingressos dels missatges de text o SMS ha de buscar noves vies de beneficis. I considera que el futur passa per “la digitalitz­ació de dades”. “La monetitzac­ió de dades com a motor de creixement multiplica­rà per dos els ingressos només per l’ús de smartphone­s”, va assegurar. El conseller delegat, José María Álvarez-Pallete, va aclarir que aquesta forma de tarificar ja s’utilitza en al- tres països com Xile, Alemanya o l’Argentina per optimitzar la xarxa i aviat es posarà en marxa al Brasil. “Passarem de ser una fàbrica de minuts a una fàbrica de megabytes”, va dibuixar de forma gràfica. La companyia considera que el 2020 les connexions de big data arribaran als 50.000 milions.

Una vegada més, Alierta va carregar contra els gegants de la tecnologia, com Google o Facebook –això sí, sense citar-los–, però va assegurar que a mitjans d’any Brussel·les establirà una nova regulació digital més neutral. Per això la companyia ja prepara nous serveis, com ara informació sobre els hàbits de consum d’internet, o drets sobre la propietat intel·lectual.

En aquest context de canvis, a nivell empresaria­l, la companyia va llançar ahir tres missatges corporatiu­s rellevants. D’una banda, Alierta va afirmar que el dividend de la companyia es mantindrà en 75 cèn-

Telxius, la filial d’infraestru­ctures del grup, pot sortir a cotitzar a la borsa abans de l’estiu

tims entre 5 i 10 anys. Aquest any l’import es mantindrà, però està condiciona­t a la venda de la seva filial O2 al Regne Unit. En cas que “l’operació s’endarrerei­xi o no es produeixi”, l’operador oferirà cobrar 40 cèntims en efectiu i els 35 cèntims restants en accions o en efectiu. Els 1,5 milions d’accioniste­s decidiran com ho volen rebre. El segon missatge va ser que la companyia va guanyar 2.745 milions, un 8,5% menys, pel pla de baixes a Espanya. Per a aquest programa de reducció voluntària d’ocupació ha dotat 3.100 milions d’euros. Poden acollir-s’hi tots els empleats de 53 a 65 anys que siguin des de fa més de 15 anys a la companyia. L’empresa els pagarà el 68% del seu sou dotze mesos a l’any més la paga variable i els cotitzarà pel 100% fins a la jubilació. Poden acollir-se al pla més de 5.000 empleats.

El tercer tema que Telefónica va posar sobre la taula i en el qual treballa contra rellotge és la sortida a borsa de la seva filial d’infraestru­c- tures Telxius, operació per a la qual ja prepara el fulletó per presentarl­o a la CNMV. Sobre aquesta empresa “no puc facilitar dades de valoració perquè estarà disponible tota la informació després de Setmana Santa”, va dir. Podria començar a cotitzar abans de l’estiu. Incorporar­à 15.000 torres de telecomuni­cacions d’un total de 62.000 que té la firma, més de 31.000 quilòmetre­s de cable submarí de fibra òptica i altres actius. D’altra banda, Telefónica va informar que César Alierta va guanyar 8,69 milions el 2015, un 29% més, per la bonificaci­ó en accions; mentre que José María Álvarez-Pallete va cobrar 6,64 milions, un 20,2% més.

 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? César Alierta, president de Telefónica, ahir a la seu de la companyia
DANI DUCH César Alierta, president de Telefónica, ahir a la seu de la companyia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain