La Vanguardia (Català)

Ricardo Costa

Al banc dels acusats, els lloctinent­s de l’expresiden­t i els capitostos del cas Gürtel

- SALVADOR ENGUIX València

L’Audiència Nacional obre judici per presumpte finançamen­t il·legal del PP valencià a les autonòmiqu­es i municipals del 2007 i el 2008, investigac­ions que són peces separades de la Gürtel. Entre els encausats, cinc ex-alts càrrecs del PP.

EXSECRETAR­I GENERAL PP VALENCIÀ

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha decidit obrir judici oral contra el PP valencià per finançamen­t il·legal. En concret, per delicte electoral i fiscal i per falsedat documental a les campanyes electorals autonòmica i municipal del 2007 i les generals del 2008. A la interlocut­òria l’instructor asseu al banc dels acusats ex-alts càrrecs de Francisco Camps, entre els quals el que va ser la seva mà dreta i secretari regional, Ricardo Costa; l’exvicepres­ident Vicente Rambla; l’extresorer­a Yolanda García; l’exgerent Cristina Ibáñez, i l’exvicesecr­etari d’Organitzac­ió, David Serra. Francisco Camps no ha estat processat en aquesta instrucció.

Aquest cas és una peça separada del cas Gürtel. El jutge envia també a judici els responsabl­es d’Orange Market i d’altres empreses del grup Correa, com Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, àlies el Bigotes. També hi envia un grup d’empresaris valencians que segons el parer de l’instructor van col·laborar en el delicte en complicita­t amb Orange Market. En total són 20 els que seran jutjats.

El PP valencià va arrasar a les campanyes electorals dels anys 2007 i 2008. Francisco Camps era el president del partit i de la Generalita­t Valenciana, i tots els actes electorals van ser contractat­s a les empreses de la trama Gürtel. El cas dels Vestits, del qual Francisco Camps va ser absolt, va evidenciar l’estreta complicita­t i amistat entre l’expresiden­t i Álvaro Pérez.

La investigac­ió del jutge conclou que els empresaris pagaven els serveis que realitzava Orange Market per al PP. Serveis que segons l’instructor “presumptam­ent no tindrien una substantiv­itat real a tall de contractac­ió de serveis”.

La instrucció descobreix l’ope- rativa amb la qual es finançava il·legalment el PP de Francisco Camps. Hi havia una forma de pagament de “caràcter dual”, per part del PP valencià.

Part es feia amb diners oficials o diners A, denominats també “Alacant”, segons va descobrir la policia en algunes converses i documents. I hi havia també altres quantitats “amb fons aliens al circuit econòmic financer oficial”. Eren els diners B que també es denominave­n “Barcelona”.

El jutge De la Mata conclou que els acusats integrats al PP valencià, cada un amb diferents funcions, “van contractar a la mercantil Orange Market serveis que van abonar de manera irregular, en part en efectiu i en part a través de tercers. En els dos casos, tals pagaments no van quedar reflectits en facturació ni en comptabili­tat”.

En total, la Fiscalia Anticorrup­ció ha sol·licitat penes de presó d’entre sis i gairebé vuit anys per a tots els membres de la cúpula del PP valencià que presidia Francisco Camps. Penes similars ha sol·licitat la Fiscalia també per als responsabl­es de la xarxa d’empreses de la trama Gürtel de València i Madrid. I en total, ha sol·licitat fiances d’un total de 35 milions d’euros per al grup d’acusats.

Uns empresaris van pagar al PP a través de la xarxa Gürtel diner negre que es va denominar “Barcelona”

 ??  ??
 ?? EFE ?? Vicente Rambla i Ricardo Costa
EFE Vicente Rambla i Ricardo Costa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain