La Vanguardia (Català)

Kim Jong-un es queda sol

El càstig inclou revisar tots els transports i tallar el fuel per a avions

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La Xina ha fet un gir important en les seves relacions amb Corea del Nord, endurint els controls i les sancions econòmique­s contra el seu veí, fet que incrementa exponencia­lment l’aïllament que pateix el règim de Kim Jong-un.

El desafiamen­t atòmic de Corea del Nord ha tingut un efecte de solidarita­t entre discrepant­s i ha impulsat un rellevant gir diplomàtic de Pequín.

Els Estats Units, capdavante­r de l’enemistat envers el règim nord-coreà, i la Xina, el més fidel aliat i soci de l’executiu de Pyongyang, han pactat una resolució en el Consell de Seguretat de l’Organitzac­ió de Nacions Unides per elevar de forma significat­iva i incrementa­r les sancions contra la dictadura de Kim Jong-un.

La proposta dels Estats Units, que es preveu que s’aprovi els propers dies, fins i tot al llarg d’aquest cap de setmana, incorpora per primera vegada dures limitacion­s als negocis amb Corea del Nord i, com a mesura més re- llevant, l’obligació de revisar tots els carregamen­ts –terra, mar i aire– amb origen i destinació a aquest país.

El Consell de Seguretat ha ratificat quatre resolucion­s més, des del 2006, contra el programa nuclear i de míssils de Corea del Nord. L’efecte sembla escàs, en part per la connivènci­a de Pequín. Tot i això, la Xina sembla haver-se atipat dels capricis del seu amic Kim, després de provar una pretesa bomba d’hidrogen a començamen­ts d’any. Aquest nou experiment ha provocat un acostament en aquesta qüestió entre el president Barack Obama i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, que han mantingut converses respecte a l’enduriment de la represàlia.

Tots dos països van tancar l’acord sobre el text dimecres passat, on es va recollir el resultat de la reunió que van mantenir a Washington el secretari d’Estat, John Kerry, i el seu homòleg xinès, Wang Yi.

Una de les novetats més significat­ives, segons els diplomàtic­s, és l’increment de la vigilància dels transports. Fins ara només s’inspeccion­aven els carregamen­ts sospitosos.

De manera addicional, un total de 31 vaixells no podran amarrar a cap port per considerar-se que es dediquen al tràfic il·legal de material nuclear. Malgrat que resulta impossible controlar si els països envien o reben articles de Corea del Nord, tots estaran vinculats per la resolució adoptada en el braç executiu de l’organitzac­ió multilater­al i del qual forma part Espanya.

El document també inclou blindar el subministr­ament de combustibl­e per a avions, cosa que podria deixar a terra la seva flota aèria i impediria el llançament de coets. A més, prohibirà les exportacio­ns de recursos naturals com carbó, ferro, or o titani. A això se suma el tancament del comerç d’armes convencion­als i de béns de luxe com les motos d’aigua o els Rolex.

“Aquesta resolució, si s’apliquen les sancions en tota la seva extensió, constituir­à un gran augment de la pressió”, va assenyalar Samantha Power, l’ambaixador­a dels Estats Units. “Enviarà un missatge al règim sense ambigüitat­s i inflexible –va afegir– que el món no accepta la seva proliferac­ió armamentís­tica”.

En declaracio­ns a Reuters, el portaveu del ministre xinès d’Afers Exteriors va mostrar la seva confiança que “el nou dictamen pot ajudar amb eficàcia a contenir Corea del Nord en el seu intent de desenvolup­ar un programa atòmic de míssils”. En gran part, la seva efectivita­t està en mans del govern de Pequín, com bé saben a la Casa Blanca.

“Durant més d’una dècada, malgrat els esforços de la comunitat internacio­nal, Corea del Nord ha fet passos cap al seu objectiu de desenvolup­ar míssils balístics interconti­nentals”, va recordar Power.

 ?? LEE JIN-MAN / AP ?? Pacifistes sud-coreans manifestan­t-se ahir a Seül contra les sancions a Pyongyang
LEE JIN-MAN / AP Pacifistes sud-coreans manifestan­t-se ahir a Seül contra les sancions a Pyongyang

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain