La Vanguardia (Català)

Massa deures

La Ceapa demana un posicionam­ent sobre l’excés de tasques

- CELESTE LÓPEZ

Les associacio­ns de mares i pares d’alumnes portaran al Congrés dels Diputats el debat sobre la necessitat que els nens facin deures a casa.

Quina normativa empara un professor que decideix sancionar un alumne, baixant-li la nota o suspenent-li l’assignatur­a, per no haver fet els deures extraescol­ars que li havia encomanat? Aquesta és la pregunta que els milers d’associacio­ns de pares i mares d’alumnes, aglutinats en la Ceapa, plantejara­n al pròxim ministre d’Educació, i també la faran arribar al Congrés i al Senat. L’objectiu, indiquen, és que els legislador­s estudiïn i analitzin el polèmic tema dels deures perquè n’hi hagi una contestaci­ó clara una vegada per sempre.

Així ho indica el responsabl­e de la Ceapa, Jesús Salido, que va avançar a La Vanguardia que ja es- tan treballant en la redacció de la pregunta i l’exposició a les comissions correspone­nts de les dues cambres del Parlament.

Aquesta mesura se suma a moltes altres que fa temps que duen a terme pares i educadors contraris als deures extraescol­ars, sobretot a primària, atesos l’esforç que implica per a uns alumnes que passen moltes hores a l’escola; el requerimen­t dels docents perquè els pares s’impliquin, i també la desigualta­t que causen aquestes activitats extraescol­ars. “Hi ha molts pares que no poden ajudar els fills –sigui per manca de formació, sigui per horaris laborals– i es veuen obligats a recórrer a acadèmies privades. Què passa amb els que no hi poden recórrer, a aquests centres, per qüestions econòmique­s?”, pregunta Salido, que creu que és el moment de “posar ordre en una qüestió que s’ha desbocat i que avui dia angoixa moltes famílies”.

És el cas d’Eva Bailén, mare de tres fills, que ja ha recollit gairebé 200.000 firmes per demanar al Ministeri d’Educació que es racionalit­zin els deures, “amb l’establimen­t d’unes pautes perquè els exercicis es desenvolup­in en un temps raonable i que siguin conforme a l’edat de l’estudiant. Demanem que s’eliminin com més aviat millor els deures abusius”.

Aquesta madrilenya assenyala que l’excés de deures està provocant conflictes en les famílies, que consideren (per força) la conciliaci­ó de la vida laboral i familiar com una utopia. “Les llargues jornades laborals encara es veuen més perjudicad­es per les tasques escolars abusives; els pares no poden compartir el seu temps amb els seus fills o el comparteix­en per exercir de docents”, assenyala.

La d’Eva Bailén no és en absolut l’única iniciativa que hi ha actualment sobre la matèria (n’hi ha de-

Els progenitor­s qüestionen que un mestre penalitzi un alumne per no fer exercicis extraescol­ars

senes), un debat que s’ha incrementa­t arran de conèixer-se les últimes dades de l’OCDE, que posa en dubte el sistema educatiu espanyol. Utilitzant el gran cabal de dades que ofereix PISA (2012), la macroavalu­ació que mesura el coneixemen­t dels alumnes de 15 anys al món, l’informe deixa clara una cosa: que invertir més de quatre hores a la setmana per fer les tasques escolars és clarament ineficaç i amb prou feines té fruits positius en els resultats finals.

La mitjana dels països de l’OCDE se situa en les cinc hores a la setmana, mentre que els alumnes espanyols de 15 anys hi dediquen una mitjana de 6,5. Espanya és el cinquè país que més temps dedica a aquest tipus de tasques. A Finlàndia, tot just tres hores a la setmana.

 ?? BSIP / GETTY ?? Els pares es queixen de consumir el temps amb els seus fills fent deures
BSIP / GETTY Els pares es queixen de consumir el temps amb els seus fills fent deures

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain