La Vanguardia (Català)

El PP, a robar vots

Rajoy no entén que C’s vegi bé la proposta de pacte del PP i firmi la del PSOE

- CARMEN DEL RIEGO Madrid mordassa,

Els populars intenten recuperar els vots perduts en mans de Ciutadans aprofitant el pacte de Rivera amb el PSOE.

Pràcticame­nt al PP només li caldria recórrer a la gastada frase “Ja us ho havia dit”, però l’oportunita­t que l’acord entre Albert Rivera i Pedro Sánchez li ha servir amb safata és massa preciosa per deixar de burxar la ferida i dibuixar, ja pensant en unes altres eleccions, un líder de Ciutadans en qui no es pot confiar i que és més procliu a pactar amb l’esquerra que amb el PP, a banda de ser el dirigent d’un partit en què la coherència no és primordial.

A això, i al malestar que hi ha al PP, i més en Rajoy, pel doble joc del líder de Ciutadans, es deuen els retrets que des de dijous el PP dedica a Rivera. “Em reuneixo amb ell les vegades que vulgui, però que no em prengui el pèl” o les al·lusions a l’“evolució ideològica fulgurant” són algunes de les perles que Rajoy li ha dedicat aquestes últimes 48 hores.

La mateixa carta de resposta de Rajoy a la missiva que Albert Rivera li havia enviat per demanarli una reunió abans del dia 5, perquè se sumés a l’acord amb el PSOE, és en si un cúmul de retrets, començant per l’al·lusió que, tenint en compte que les converses entre tots dos són contínues, la carta li sembla supèrflua. I continuant pel fet de parlar de la investidur­a de Pedro Sánchez en els termes d’“Espero que entenguis que donaré suport al teu candidat”, deixant clar, d’aquesta manera, que Ciutadans s’ha llançat als braços dels socialiste­s.

Per això també fa veure a Rivera, que està sent utilitzat per Sánchez, que realment el que busca és el suport de Podem, encara que hagi firmat un acord amb ell, perquè aquest no serveix per a res. “Espero que –si Podem no acaba sumant el seu suport al teu per investir Pedro Sánchez– puguem treballar junts en aquest ampli govern de coalició que et vaig proposar tres dies després de les eleccions i que et va semblar molt raonable”.

Així Rajoy vol posar en evidència la falta de coherència del president de Ciutadans, que és capaç de firmar el pacte amb el PSOE, que suposa derogar bona part del que va fer el PP, però diu al líder popular que la proposta de cinc pactes que li va traslladar el 12 de febrer és “interessan­t”.

Per això el PP i el Govern estan tan interessat­s a identifica­r l’acord firmat per Rivera amb l’esquerra. “Per mi no és un acord constituci­onalista, sinó socialista, difícil de digerir”, va dir ahir la vicepresid­enta del Govern central sobre la possibilit­at que aquest pacte pugui servir de base per a unes futures negociacio­ns del PP, una vegada Sánchez fracassi, amb Ciutadans i, fins i tot, el PSOE.

Es tracta d’una possibilit­at que no existeix, segons la vicepresid­enta, perquè el PP no pot acceptar que es deroguin les polítiques que ha dut a terme el Govern de Rajoy i que “han col·locat Espanya en el camí de la recuperaci­ó”.

I per això va desgranar les parts de l’acord que van en contra del que proposa el PP i del que ha fet al Govern: la pujada d’impostos a les societats, la recuperaci­ó de l’impost de succession­s, la derogació de la política energètica, l’eliminació del mínim exempt a l’hora de contractar, la derogació d’una gran part de la reforma laboral i de la llei coneguda com a

l’eliminació de les diputacion­s, per la qual el PP no passarà.

No només perquè considera que no és veritat que dupliqui competènci­es, que sí que es faria amb les mancomunit­ats i comarques, sinó perquè “és una vella reivindica­ció dels nacionalis­tes”. A més a més, la vicepresid­enta en funcions del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va advertir del perill que suposa “eliminar l’organitzac­ió institucio­nal”, perquè comporta una debilitat de les províncies, que és la demarcació electoral, que també hi ha qui vol eliminar.

Sáenz de Santamaría alerta del perill de debilitar les províncies, que són, a més a més, la demarcació electoral

 ?? JUAN MEDINA / REUTERS ?? Mariano Rajoy encapçala les crítiques a Albert Rivera, que plouen des del PP i el Govern central, per la signatura de l’acord amb el PSOE
JUAN MEDINA / REUTERS Mariano Rajoy encapçala les crítiques a Albert Rivera, que plouen des del PP i el Govern central, per la signatura de l’acord amb el PSOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain