La Vanguardia (Català)

Urnes sense sancions

Disputa radicals-reformiste­s a les primeres eleccions després de l’acord nuclear

- CATALINA GÓMEZ ÁNGEL Teheran. Servei especial COMICIS FILTRATS

Poc abans de les vuit del matí, després de saludar d’un en un els integrants de la taula de votació i deixar-se fotografia­r per centenars de periodiste­s, el líder suprem de la Revolució, Ali Khamenei, obria les eleccions a l’Iran. Les primeres després de l’acord nuclear i l’aixecament de les sancions econòmique­s.

Somrient, i sense cap rastre de la tensió política de les últimes setmanes, va introduir a les urnes les paperetes per a les dues eleccions: al Parlament i al Consell d’Experts, que té entre els seus objectius monitorar la tasca del líder i designar-ne el successor en cas de mort.

“Cada iranià que estimi l’Iran, la Revolució Islàmica, la glòria i

El Consell de Guardians no havia vetat mai tants candidats; la majoria, reformiste­s

l’honor del país ha de participar en aquestes eleccions”, va dir el líder suprem després de dipositar el seu vot. Tot sembla indicar que va ser així, i que per això va caldre endarrerir quatre hores el tancament dels col·legis electorals.

A l’entrada de la mesquita de Khavaran, al sector on va viure l’aiatol·là Khomeini, l’ambient era molt més festiu que al barri de Khamenei, sota les més estrictes mesures de seguretat. El que va ser l’epicentre polític de la República Islàmica ha passat a ser el centre del bloc progressis­ta liderat per l’expresiden­t Haiximi Rafsandjan­i i en el qual té un gran protagonis­me també Hassan Khomeini, nét de l’imam i un dels candidats desqualifi­cats pel Consell de Guardians.

Aquest consell, format per dotze clergues, ha estat al centre de la polèmica les darreres setmanes. Si bé ha d’analitzar les credencial­s revolucion­àries i religioses de cada nominat a un càrrec d’elecció popular, mai abans no havia eliminat tants candidats com en aquestes eleccions. De 12.000 noms que es van presentar al Parlament, van vetar-ne la meitat. Els reformiste­s s’emporten la pitjor part: només van rebre llum verda 200 candidats dels 3.000 presentats. En aquest carreró costerut, adornat amb banderoles de l’Iran, molts joves esperaven amb paciència que els toqués el torn d’omplir la dispendios­a papereta en la qual havien d’escriure els 30 noms dels seus candidats al Parlament i els 16 al Consell d’Experts. “Requereix paciència i demana el seu temps. Però no m’importa. Ho fem pel futur del país”, explicava Soma, de 35 anys, que tenia guardat al seu mòbil la llista de candidats que hauria d’escriure al paper. Com molts altres, hi anava disposada a votar pel bloc progressis­ta.

“Aquestes eleccions són importants perquè s’enfronten els dos blocs de pensament que hi ha a l’Iran. Qui guanyi decideix el futur del país”, explicava aquesta doctora en enginyeria poc abans que apareguess­in els càntics amb què els assistents saludaven l’expresiden­t reformista Mohamad Khatami, que amb prou feines va poder exercir el seu dret per la gentada que l’envoltava.

“Khatami, Khatami, que Déu estigui amb vostè”, “Hola a Mussavi, Salut a Khatami,” cridaven mentre l’empenyien cap a l’interior de la mesquita on hi havia les urnes. Després d’uns moments de confusió, un moderador va haver de demanar als assistents que es calmessin per no crear problemes. L’expresiden­t Khatami no pot aparèixer ni ser esmentat en cap mitjà de comunicaci­ó iranià per ordre de la justícia.

Una altra cosa són les xarxes socials, on Khatami és una estrella. El seu vídeo convidant a votar es va tornar viral. Era part d’una campanya alternativ­a del bloc progressis­ta per difondre la idea que una votació massiva és l’única manera de trencar el balanç de forces creat pel Consell de Guardians.

“L’Iran passa per una era de canvis importants, el podem anomenar l’era postsancio­ns, i és molt important per a nosaltres els iranians poder controlar quins seran les polítiques que s’implementa­ran després d’aquestes eleccions”, explicava Yasser, un jove de 27 anys que assegurava que havia decidit votar després de veure diversos vídeos publicats per personalit­ats properes al reformisme. “Hem d’elegir gent que pugui canviar el

El barri de Khomeini ara és progressis­ta; al seu nét li han prohibit presentar-s’hi

destí del país”, assegurava mentre esperava amb calma el seu torn per votar.

Feia dues hores que Yasser esperava als voltants de la congestion­ada mesquita d’Hosseinie Ershad, al nord de la ciutat, i hauria de fer-ho almenys per una més. Un escenari diferent del que es vivia en alguns sectors menys privilegia­ts de la ciutat, on amb prou feines se sentia l’ambient electoral. “Per què he de votar si la meva vida no canvia mai. Cada dia hi ha més dificultat­s en aquests carrers”, deia Mariam, de 40 anys, que manté els seus dos fills des que el seu marit la va deixar.

“Ells creuen que voler tenir millors relacions amb el món és vendre’s als poders estrangers. És només una maniobra per crear pànic entre la població”, assegurava Hadi, de 37 anys, que havia assistit amb sis integrants de la seva família a votar al centre de la ciutat. “Jo crec que a Rohani se l’hauria de recompensa­r més pel que ha fet pel país”, sentenciav­a aquest home recordant que va arribar a la presidènci­a sota la promesa de firmar un acord amb Occident pel tema nuclear a canvi de l’aixecament de les sancions.

“Aquestes eleccions són la de- mostració de la política independen­t del país i la seva sobirania nacional”, va declarar Rohani després de votar. És un missatge al sector més radical, que l’ha acusat en diverses ocasions d’estar lliurant l’Iran als Estats Units i la Gran Bretanya. El fantasma de la infiltraci­ó estrangera va marcar de principi a final la campanya electoral.

“Quan parlo sobre un complot d’infiltraci­ons dels Estats Units, frustro molta gent. Ells pregunten per què nosaltres parlem d’infiltraci­ó tot el temps... Però hi ha un complot real. Algunes vegades fins i tot els mateixos infiltrats no saben que en formen part”, va afirmar el líder suprem, que si bé va donar el vistiplau per a la firma de l’acord nuclear continua advertint repetidame­nt sobre les intencions dels “poders arrogants”.

Les eleccions d’ahir marcaran més que mai el futur de l’Iran. Si seguirà el camí dels radicals o, al contrari, optarà pel camí del govern de Rohani i el bloc progressis­ta: reformes socials i continuar amb l’obertura al món.

“Aquestes eleccions són la demostraci­ó de la política independen­t del país i la sobirania”

 ?? EBRAHIM NOROOZI / AP ?? Dones iranianes fent cua per votar a Qom, ciutat santa per al xiisme
EBRAHIM NOROOZI / AP Dones iranianes fent cua per votar a Qom, ciutat santa per al xiisme
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain