La Vanguardia (Català)

Turquia allibera dos periodiste­s que van revelar el tràfic d’armes a Síria

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

Després de 92 dies de presó, dos periodiste­s del diari laic i crític amb el Govern Cumhuriyet, creat el 1924 per Mustafa Kemal Atatürk, van poder per fi tornar ahir a casa. Can Dündar, redactor en cap, i Erdem Gül, responsabl­e a Ankara del diari, van ser alliberats dijous a la nit després que el Tribunal Constituci­onal sentenciés que els seus drets havien es- tat violats. El veredicte suposa però la prohibició de sortir del país i no els eximeix del judici, que començarà el 25 de març. La fiscalia demana cadena perpètua per a tots dos: 30 o més anys a Turquia.

Els dos informador­s van ser posats entre reixes al novembre amb càrrecs d’espionatge i pertinença a una formació terrorista després que publiquess­in amb imatges i dades que camions carregats d’armes i municions es di- rigien a començamen­ts del 2014 cap a Síria protegits pel servei d’intel·ligència turc. El Govern nega que s’hagin enviat armes als rebels gihadistes a Síria, però en ser inspeccion­ats els vehicles per la gendarmeri­a va trobar un abundant arsenal – 50.000 municions per a rifles d’assalt, 30.000 metrallado­res, 1.000 morters i 1.000 granades– ocult a sota de medicament­s.

El president turc, Recep T. Erdogan, va advertir que els respon- sables “pagarien car” la publicació i l’1 de juny, a través d’un fiscal, va demanar dues cadenes perpètues i 42 anys de presó per a Dündar. Al novembre eren empresonat­s en ser acusats de “no fer periodisme, sinó espionatge”, i de “pertinença a l’organitzac­ió armada FETÖ”, liderada per un exsoci del president turc exiliat als Estats Units des del 1999, Fetullah Gülen.

Actualment, Turquia té 32 periodiste­s a la presó, la majoria pertanyent­s a mitjans prokurds. La nit del seu alliberame­nt, Dündar va desitjar Erdogan un “bon aniversari” en la vigília de la seva efemèride i va dir que la seva posada en llibertat és un regal. Els jutges del Constituci­onal van aprovar l’excarcerac­ió amb 12 vots a favor i 3 en contra. “A Turquia també hi ha jutges”, titulava ahir Cumhuriyet. “Espionatge i malgrat això lliures”, deia al seu torn el progoverna­mental Günes.

Ahir, mentre Dündar i Gül eren entrevista­ts en directe a la cadena IMC-TV, el senyal per satèl·lit d’aquest canal prokurd va ser tallat. La fiscalia havia ordenat tancar l’emissora per divulgar “propaganda terrorista”.

Mentrestan­t, a Síria, poques hores abans que aquesta mitjanit entrés en vigor l’alto el foc pactat entre l’oposició i el règim, l’exèrcit de Baixar al-Assad i el seu aliat rus intensific­aven els bombardejo­s sobre els bastions rebels per tot el país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain