La Vanguardia (Català)

La coalició irlandesa de govern no obté la majoria

El Fine Gael i el Labour són castigats per l’austeritat

- RAFAEL RAMOS Dublín. Correspons­al ARITMÈTICA ELECTORAL

L’economia irlandesa és tècnicamen­t la de més creixement de la Unió Europea i els seus ajustos severs són posats com a model per tot l’establishm­ent liberal. Però els votants han rebutjat la creixent desigualta­t entre rics i pobres, i han castigat els dos partits patrocinad­ors de l’austeritat, integrants del govern de coalició que ha liderat el país durant l’últim quinquenni: el Fine Gael (dreta) i el Labour (centro esquerra).

Encara que el recompte oficial de vots no començarà fins avui, un sondeig a peu d’urna del diari

The Irish Times indica que el suport al Fine Gael ha caigut deu punts, del 36% al 26%, mentre el Labour ha baixat del 20% al 8% des de les eleccions del 2011. Paral·lelament, el Fianna Fail (centre transversa­l) ha recuperat terreny, situant-se en el 22%, el Sinn Fein (esquerra republican­a) ha pujat fins al 15%, i hi ha hagut un auge dels partits petits i els candidats independen­ts.

En termes d’aritmètica electoral això crea un panorama molt fragmentat, semblant a l’espanyol, amb notables dificultat­s per formar un govern estable. Una possibilit­at, alimentada per les forces del sistema, és una gran coalició entre els dos partits tradiciona­lment més forts, el Fianna Fail i el Fine Gael, que enterrarie­n les seves diferèncie­s històrique­s, cent anys després de l’Aixecament de Pasqua que va obrir el camí de la independèn­cia. El pri- mer és hereu de la línia d’Eamon de Valera, oposat als acords amb Londres per a la partició de l’Ulster, i el segon de la de Michael Collins, que va donar suport a aquesta traumàtica separació.

L’economia ha dominat la campanya, relegant a un segon nivell temes com el paper de l’Església, i el declivi del seu pes polític ha sigut manifest a la campanya electoral. El nombre de votants que es declaren agnòstics o ateus s’ha duplicat en l’última dècada, mentre que la quantitat de sacerdots en actiu ha baixat un setanta per cent, i l’assistènci­a a missa un trenta per cent. Amb l’homosexual­itat descrimina­litzada des del 1993 i els matrimonis entre persones del mateix sexe legalitzat­s l’any passat, la liberalitz­ació de les lleis de l’avortament sembla cada vegada més inevitable.

Això no vol dir que la influència del Vaticà hagi desaparegu­t completame­nt en un país on la foto del papa Francesc adorna moltes sales d’estar, ni de bon tros. El noranta per cent de les escoles primàries i la meitat de les secundàrie­s continuen estant sota el seu control, i amb això l’expedient acadèmic i l’educació que reben la immensa majoria d’irlandesos abans d’anar a la universita­t o col·legis profession­als. Però fins i tot aquest paper es troba en dubte.

Particular­ment conflictiu és el fet que, a l’hora d’acceptar o rebutjar les sol·licituds de matrícula, les autoritats eclesiàsti­ques donin prioritat als nens batejats.

Pressions per a una gran coalició entre Fianna Fail i Fine Gael en nom de l’estabilita­t Creixen el Sinn Fein i els independen­ts dins la tònica universal de càstig al sistema

Els que no ho estan disposen d’escasses alternativ­es, excepte anar a escoles públiques, que són poques i per a les quals sempre hi ha enormes llistes d’espera.

Fins i tot quan un alumne que no ha rebut l’aigua beneita a la pica baptismal aconseguei­x ingressar en les escoles cristianes, la seva vida no és fàcil. La perspectiv­a espiritual domina gairebé totes les assignatur­es, ja sigui la geo- grafia, la història, les ciències o l’art, i un deu per cent del temps es dedica a l’estudi de la religió. Els qui es declaren agnòstics o ateus són enviats durant aquelles estones a les files del darrere de la classe a llegir un llibre o comptar les bigues.

La prohibició constituci­onal de l’avortament en pràcticame­nt la totalitat dels escenaris és coneguda a Irlanda com la “vuitena es-

mena”, i fins ara cap govern no s’ha atrevit a desafiar a l’Església en el que constituei­x el seu últim reducte des de la legalitzac­ió l’any passat dels matrimonis del mateix sexe, un fet ja de per si revolucion­ari. Però és probable que la nova administra­ció que surti de les eleccions celebrades ahir hagi d’agafar el toro per les banyes en vista de les creixents pressions socials.

 ??  ?? El primer ministre irlandès, Enda Kenny, ahir, al costat d’una votant
El primer ministre irlandès, Enda Kenny, ahir, al costat d’una votant
 ?? CLODAGH KILCOYNE / REUTERS ??
CLODAGH KILCOYNE / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain