La Vanguardia (Català)

Els socialiste­s andalusos assumeixen amb escepticis­me el pacte amb Rivera

Tot apunta a una elevada abstenció de la militància en la consulta

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla cortijo

Un escepticis­me que frega la indiferènc­ia. La federació socialista andalusa, la més important del partit, amb 45.000 afiliats cridats a pronunciar-se, ha decidit posar-se de perfil davant la consulta de Pedro Sánchez a les bases sobre els seus acords per formar un govern progressis­ta. Cansada d’aparèixer una altra vegada com a radical opositora a Sánchez, Susana Díaz es limitarà a “col·laborar”, però ni un pas més. La consulta va camí d’acabar amb una elevada abstenció a Andalusia, amb els militants immersos en la celebració del dia de la Comunitat, o simplement de pont. “Un acord que de cap manera no suma prou”, reconeixen fonts de la Junta. Per això, ni campanya, ni directrius oficials.

A Díaz no l’incomoda el pacte amb Ciutadans; de fet, la forma- ció d’Albert Rivera és l’actual aliada de la Junta. Tot i això, hi ha aspectes de l’acord que la disgusten profundame­nt. La presidenta de la Junta va exigir en el seu moment “conèixer la lletra i la música” i amb la pregunta formulada en la consulta “només coneixem la tornada”, comenta un dels seus fidels. Els principals aspectes que es rebutgen són la possibilit­at llunyana però no impossible que Podem acabi, d’una manera o altra, sumant-se a l’acord; el man- teniment dels aspectes essencials de la reforma laboral –malgrat que va ser Susana Díaz qui va imposar a Sánchez la promesa electoral de la seva derogació total–, i la supressió de les diputacion­s provincial­s, que a Andalusia gestionen 1.792 milions de fons públics.

Al mateix temps que Sánchez assegurava que esperava “molt de Podem”, Susana Díaz acusava la formació lila d’antidemocr­àtica, chavista, de finançar-se il·le- galment a través de Veneçuela i l’Iran, d’arrossegar-se pel fang, d’utilitzar un llenguatge tavernari i diverses expression­s del mateix estil. Va ser la reacció de Díaz a l’acusació de Teresa Rodríguez, la líder de Podem, que va assenyalar que “el de la Junta fa pudor”, verb que va utilitzar posant èmfasi en cada síl·laba.

En matèria econòmica, els dirigents socialiste­s consideren que s’ha cedit massa davant C’s. La promesa de derogar la reforma laboral no està prevista, “cosa que a ulls de la nostra militància ens fa semblar inclinats cap a la dreta”, comenta un responsabl­e socialista. Tampoc no accepten una baixada d’impostos que obligaria a noves retallades socials.

La majoria dels secretaris provincial­s, molts dels quals són alhora presidents de les diputacion­s que controla el PSOE, sis de vuit a Andalusia, han posat el crit al cel per la supressió d’aquestes institucio­ns. Des de Francisco Reyes, el secretari de Jaén, que ha anunciat el seu vot en contra, a Fernando Rodríguez Villalobos, president del partit a Sevilla, que ahir va assegurar: “Aquesta casa no es tanca i no dic més perquè m’escalfo”; tots critiquen que s’hagi acceptat aquesta exigència de C’s, “un partit que no sap quina és la realitat local d’Espanya”.

A Susana Díaz no la incomoda l’acord amb C’s, però alguns aspectes la disgusten profundame­nt

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? Díaz abans-d’ahir durant la sessió de control de l’Executiu andalús
JULIO MUÑOZ / EFE Díaz abans-d’ahir durant la sessió de control de l’Executiu andalús

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain