La Vanguardia (Català)

La foralitat no es toca

- Enric Juliana

Un dels punts estel·lars del pacte signat aquesta setmana entre el Partit Socialista Obrer Espanyol i Ciutadans apunta a la desaparici­ó de les diputacion­s provincial­s, que serien substituïd­es per uns “consells provincial­s d’alcaldes”.

És veritablem­ent significat­iva la similitud d’aquest acord entre Pedro Sánchez i Albert Rivera amb una de les grans promeses de l’actual primer ministre italià Matteo Renzi. Reformista de camisa blanca (més de centre que no pas d’esquerra), amb rerefons catòlic i una veritable obsessió per la xarxes socials, l’hiperactiu Renzi també és antiprovin­cial. L’exalcalde de Florència va arribar a la presidènci­a del consell de ministres, el febrer del 2014, prometent la liquidació dels ens provincial­s. Tisores, tisores.

De moment n’ha reduït lleugerame­nt el nombre (de 107 a 97) i està en curs un programa d’aprimament. Quan s’acabi la lenta reforma constituci­onal italiana, les províncies perdran atribucion­s i pes polític, sense desaparèix­er del tot. Cap funcionari no es quedarà sense feina i sense estipendi. Hi haurà menys personal polític, si el gattopardi­sme ho permet. L’estalvi econòmic serà moderat.

Gran malabarist­a, Renzi ha convertit la qüestió de les províncies en un hàbil relat. El jove polític en mànigues de camisa intenta reduir la burocràcia, la qual es resisteix. Tot canvia per continuar més o menys igual, però la il·lusió reformista conti- nua vigent. Caldrà seguir amb atenció la peripècia de les províncies italianes.

L’incipient renzisme espanyol, bicèfal, tendre i necessitat de més vots al Congrés dels Diputats, també promet la desaparici­ó de les poderoses diputacion­s provincial­s. Les primeres resistènci­es no han trigat a aparèixer. Els barons territoria­ls del PSOE no volen perdre poder ni capacitat de contractac­ió. Ja veurem quin recorregut té aquest acord, a mesura que el Gran Centre vagi evoluciona­nt com a nou format de la política espanyola, tant si hi ha aviat un nou govern, com si es va a unes noves eleccions.

El pacte exclou les diputacion­s forals del País Basc i Navarra, protegides per la disposició addicional primera de la Constituci­ó. L’excepció no hauria pas de sorprendre ningú, malgrat la coneguda proposta d’Albert Rivera de procedir a una progressiv­a extinció del concert foral basc i del conveni foral navarrès. El PSOE no trepitjarà mai aquesta línia. El PP tampoc. Ciutadans tampoc. I Podem tampoc.

El Partit Nacionalis­ta Basc, segur de si mateix en la conjuntura actual, s’ha pres uns dies per anunciar el seu vot en la investidur­a. No té gaire pressa per adherir-se al Gran Centre.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain