La Vanguardia (Català)

Les quatre conjures

- Fernando Ónega

Com en temps de Felipe González, el partit que governa Espanya se sent víctima d’una conjura. Només des d’aquesta teoria aconseguei­x explicar la tempesta que li cau al damunt en forma d’investigac­ions, denúncies, detencions, crítiques al seu líder i, d’una manera increïble, accions d’àmbits governamen­tals que perjudique­n el PP. Aquesta conspiraci­ó és real o es tracta d’una paranoia dels governants, que no troben cap més manera d’entendre la pèrdua de vots i el clima d’hostilitat social? Sens dubte, si jo fos el senyor Rajoy, diria el que Cunqueiro va dir de les meigas: les conspiraci­ons no existeixen, però haberlas haylas”. I n’hi ha a dins i a fora del Govern.

És difícil, per exemple, atribuir a la casualitat el que va passar a les últimes eleccions municipals i generals: es va fer coincidir amb totes dues la pressió fiscal a les pensions dels nostres emigrants retornats, la cadastrada que tant va perjudicar el medi rural perquè va computar simples cabanes com a edificis, i la incompatib­ilitat de percebre una pensió de la Seguretat Social i drets d’autor. “Sembla –deia llavors un polític regional– que el nostre enemic és l’Agència Tributària.

D’una manera paral·lela, aquest rumor persistent de les presumptes maniobres de l’Ibex per fer caure Rajoy. Altíssims dirigents del PP les donen per certes “perquè Rajoy ha volgut ser independen­t i no es va voler doblegar a les seves exigències”. Seria la conspiraci­ó del capitalism­e. Per aquí es movia Rita Barberá aquest dijous, quan va llançar sospites sobre el finançamen­t de les campanyes electorals de Ciutadans.

Després hi ha la conspiraci­ó més clàssica, la informativ­a. A Gènova estan convençuts que hi ha emissores de televisió rendides als encants de Podem i que part de les empreses de comunicaci­ó opten pel canvi. Les demandes de retirada de Rajoy, els dubtes sobre la seva idoneïtat, les insinuacio­ns sobre el seu esgotament cauen sobre la Moncloa i sobre Génova com els trons d’una campanya que sempre apareix en els moments de crisi de partit. I la mare de totes les alarmes es va disparar dos dies abans de la visita del president a Múrcia, avui fa dues setmanes: li van donar la benvinguda amb la imputació de tots els regidors del PP de Los Alcázares. “Això no pot ser una casualitat”, es va sentir a la comitiva. Possibleme­nt va ser aquest detall el que va fer saltar Jorge Fernández Díaz: “Crida l’atenció que els únics casos que surten en aquests moments tan sensibles són els que afecten el PP”. El ministre sagna per una ferida: ni UCO ni Udef no informen el Govern de les seves actuacions. Obeeixen i informen la Fiscalia Anticorrup­ció i es consideren protegits pels jutges de l’Audiència Nacional.

Conclusion­s. Conspiraci­ó de la inspecció tributària? Potser és, més aviat, necessitat de recaptar. Ibex que vol un altre govern? Serà creïble quan a aquest Ibex se li posin cares i quantitats. Campanya periodísti­ca de demolició? Seria un superhome qui fos capaç d’organitzar-la. Rebel·lió de policies, guàrdies civils, fiscals i jutges? Sona novel·lesc. És més assenyat pensar, senzillame­nt, que hi ha molta corrupció.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? El ministre Jorge Fernández Díaz
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE El ministre Jorge Fernández Díaz
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain