La Vanguardia (Català)

Parlament i Fiscalia xoquen per la comissió del procés

La Cambra no hi veu objeccions i els fiscals llancen serioses advertènci­es

- MAITE GUTIÉRREZ JOSÉ MARÍA BRUNET Barcelona / Madrid LA TESI DE LA FISCALIA

El Parlament de Catalunya i la Fiscalia davant el Tribunal Constituci­onal (TC) sostenen tesis diametralm­ent oposades sobre la legalitat de la tasca empresa per la comissió del Procés Constituen­t, qüestionad­a pel Govern central. El TC va admetre a tràmit el recurs de l’Executiu i va donar un termini per a al·legacions a la cambra catalana i a la Fiscalia. Les dues parts ja han enviat el seu informe, amb conclusion­s irreconcil­iables.

El Parlament no veu motius per barrar el pas a la comissió, i els fiscals creuen que si aquesta continua endavant s’estarà incorrent en un “subterfugi” per incomplime­nt de la sentència del TC que va anul·lar la declaració rupturista del 9-N. Per això sol·licita al Constituci­onal que adverteixi el Parlament de les “eventuals responsabi­litats” en què podria incórrer.

La Fiscalia actua per primera vegada en un procedimen­t d’aquest tipus, d’acord amb les noves competènci­es previstes en la reforma de la llei que regula el funcioname­nt del Constituci­onal. Aquestes atribucion­s confereixe­n al TC la possibilit­at d’aplicar mesures coercitive­s per aconseguir que es compleixin les seves resolucion­s. El Constituci­onal pot fins i tot suspendre un càrrec públic o demanar la seva persecució per la via penal. L’informe de la Fiscalia no al·ludeix de manera explícita a aquestes hipòtesis, però sí que llança clares admonicion­s al Parlament perquè no continuï pel camí emprès i apliqui la sentència que va avalar les tesis del Govern espanyol contra el procés rupturista.

En canvi, els serveis jurídics del Parlament sostenen el punt de vista contrari. Segons es recull a les al·legacions, la comissió del Procés Constituen­t no està pensada per aconseguir la independèn­cia de Catalunya, sinó que només es tracta d’un espai de debat “sense efecte extern”. A més, la desvincule­n de la de- claració rupturista del 9-N. Així ho exposen els lletrats de la cambra catalana en l’escrit presentat ahir al TC. Els juristes del Parlament reclamen que l’Alt Tribunal permeti la creació d’aquesta comissió i que desestimi la impugnació formulada pel Govern espanyol.

Els lletrats raonen que la comissió del Procés Constituen­t no contravé aquesta sentència perquè no se sap quin resultat final tindrà, si és que n’arriba a tenir algun, puntualitz­en. I en tot cas, afegeixen, el que sorgeixi d’aquesta comissió “no pot tenir cap altre abast que el mateix àmbit parlamenta­ri”.

Les al·legacions insisteixe­n que el TC no pot actuar de manera preventiva basant-se en “la teoria del risc, apriorisme o especulaci­ons”. La premissa de la qual parteix l’advocat de l’Estat “és equivocada”, assenyalen, perquè l’esmentada comissió “no està connectada” amb la declaració del 9-N. A més, els lletrats tornen a recordar, com el seu dia ja va fer el Govern de la Generalita­t, que la resolució rupturista només és un desideràtu­m sense efectes jurídics. I si la intenció del Govern central és la de paralitzar les iniciative­s parlamentà­ries, s’estaria causant una “gravíssima lesió de les funcions institucio­nals”, insisteixe­n.

Per sustentar els seus arguments, en el text presentat al TC el Parlament reprodueix les paraules del representa­nt del PP a la junta de portaveus del 15 de gener, on afirma que aquest grup no s’oposarà al fet que la cambra estudiï el que “consideri convenient”. Així mateix, recull les paraules del portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, durant la sessió d’obertura de la comissió del procés, en què assegura que aquesta no serà la comissió “de la independèn­cia” ni de l’Estat federal. El PSC i C’s ja van anunciar que no pensen participar en l’esmentada comissió, mentre que el PP sí que ho farà, però “per vigilar” i exercir d’oposició.

Per tot això, els lletrats del Parlament consideren que la comissió del Procés Constituen­t és legal. Així ho creuen també els diputats que en formen part. De fet, la impugnació que envolta aquesta comissió no ha paralitzat la seva feina. Després de la mort de la diputada que la presidia, Muriel Casals, els grups tenen previst convocar la comissió el 8 de març per nomenar-ne el nou president, Lluís Llach.

La Fiscalia, al seu torn, considera que si aquesta tasca continua s’estarà incomplint la resolució del TC que va intentar paralitzar el procés sobiranist­a. Les al·legacions dels fiscals subratllen que la comissió està donant peu a un “subterfugi” per desatendre aquella sentència precedent, i que el Parlament sap perfectame­nt que no té competènci­es per posar en marxa un procés constituen­t, perquè no és titular d’una sobirania catalana escindible de la que exerceix el poble espanyol en el seu conjunt.

Les al·legacions del fiscal subratllen que la majoria parlamentà­ria que sustenta el Govern ha deixat molt clar els seus objectius. I d’això es pot “deduir que l’actuació i la finalitat assignada a la comissió d’estudis és alguna cosa més que una mera teoritzaci­ó sobre un procés constituen­t”. Per tot això, la Fiscalia sol·licita “requerir” la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la comissió perquè “s’abstinguin” de continuar les seves activitats “amb advertènci­a expressa” de les “eventuals responsabi­litats” en què podrien incórrer si no ho fan.

La comissió és un “subterfugi” per continuar amb el procés rupturista El recurs del Govern central obeeix a “apriorisme­s” i meres “especulaci­ons”

 ?? BEGOÑA FUENTES / ACN ?? La comissió del Procés Constituen­t es va crear el 28 de gener
BEGOÑA FUENTES / ACN La comissió del Procés Constituen­t es va crear el 28 de gener

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain