La Vanguardia (Català)

Prioritats

- Remei Margarit R. MARGARIT, psicòloga i escriptora

En aquests moments que vivim sembla que les prioritats depenen més de les ambicions polítiques de cada partit o govern per mantenir-se en el poder que de resoldre les necessitat­s urgents que té la població.

L’ordre de prioritats en els programes de govern posa de manifest les intencions que n’hi ha sota. La pregunta a qui beneficia? sempre és oportuna, perquè quan es posa un projecte al davant d’uns altres és perquè se suposa que se n’obtindrà un benefici superior que de la resta. Tot i això, per a què o per a qui, aquest benefici? Heus aquí la pregunta que necessita resposta.

Per exemple, quan dins del mateix Go- vern de Catalunya es debat si fer una consulta sobre el BCN World només a Tarragona o a tot el país, es posa en qüestió si aquesta és una proposta que ven llocs de treball (no diu de què o com seran) o si el punt a aclarir és tot un altre: volem una mena de Las Vegas, a Tarragona? Perquè, no ens enganyem, on hi ha casinos, hi ha joc, i on hi ha joc institucio­nalitzat, ràpidament hi creixen zones tèrboles.

D’altra banda, el president Puigdemont es massa a prop d’Artur Mas, al meu entendre. És com si Mas hagués triat com a successor algú que pot tutelar mentre passa el temps que ell necessita per refer-se políticame­nt. I és per això que aquestes decisions sonen a una vella i coneguda melodia.

I pel que fa al dilema del Govern d’Es- panya, el mateix: cal donar prioritat a la derogació de la infame llei laboral, a crear llocs de treball amb un salari digne, a restaurar la llibertat d’expressió i polítiques socials que treguin tota la gent de la pobresa on aquest neoliberal­isme imperant l’ha abocat. Cal un control fiscal eficient i també un nou enfocament en la política europea, ja que tot el sud d’Europa s’ho planteja seriosamen­t.

I quant a les reclamacio­ns de la independèn­cia, cal trobar les solucions d’un nou encaix territoria­l de tota la Península, pactant el que calgui, però sempre pensat en l’interès comú.

Crec que no és pas temps de desglossam­ents territoria­ls, sinó més aviat de redefinir honestamen­t les competènci­es perquè responguin a la realitat que tenim ara.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain