La Vanguardia (Català)

‘Tempus fugit’, més que mai

Sociòlegs i filòsofs analitzen les causes d’una societat hiperaccel­erada

- CRISTINA SEN Barcelona

La reflexió sobre la fugacitat de la vida, el temps inaprehens­ible, és consubstan­cial a l’ésser humà i ha recorregut la història de la humanitat. Però avui cal aturar-s’hi novament i amb més èmfasi perquè la impressió generalitz­ada és que el temps va més ràpid que mai i s’ha convertit en un bé que escasseja. Què ha passat, si és que ha passat alguna cosa? Som hàmsters que correm frenètics en una roda sense poder avançar-hi ni sortir-ne? Hem perdut la sobirania sobre el nostre temps? Quin és el paper de les noves tecnologie­s?

Amb l’objectiu de debatre sobre aquesta sensació generalitz­ada d’hiperaccel­eració, sobre la falta de temps per “encaixar la pluralitat d’exigències” de la societat actual, el Centre de Cultura Contemporà­nia de Barcelona (CCCB) ha iniciat un cicle de conferènci­es amb sociòlegs i filòsofs de referència. El CCCB s’ha volgut sumar des de l’àmbit de la reflexió a la Iniciativa per a la Reforma Horària, que impulsa una racionalit­zació horària a Catalunya precisamen­t per recuperar la llibertat sobre el temps propi, desentorto­lligar-la de la llarga jornada laboral espanyola i catalana.

“Hem de reaprendre a ser amos del nostre temps”, assenyala Salvador Cardús, professor de Sociologia (UAB) i membre de la Iniciativa per a la Reforma Horària, qui va obrir el cicle del CCCB. El problema no és el temps lliure, indica Cardús, sinó el temps sobre el qual es poden prendre decisions, d’autonomia. El que els sociòlegs denominen el discretion­ary time, i és la seva absència la que ofega.

Les mirades dels experts no són exactes, hi ha paradoxes, en el debat –per exemple, es té menys temps lliure alhora que hi ha més dedicació als fills–, però el fil conductor és el que el sociò- leg alemany Hartmut Rosa defineix com la “fam de temps” de la societat actual. Rosa, que serà al CCCB el 14 de març, ha analitzat l’acceleraci­ó social des “dels plaers de la motociclet­a fins a la desolació de la roda de caminar” (la dels hàmsters). La mobilitat, les comunicaci­ons, la velocitat van empoderar l’home –assenyala en el seu article “Full speed burnout?” (cremats a tota velocitat)– per moure’s al llarg de la Terra, per desenvolup­ar un projecte individual de vida. La bona vida era la vida autònoma, i això quedava simbolitza­t a la motociclet­a amb la seva fusió de velocitat i llibertat. Avui, prosseguei­x el sociòleg, la “bona vida” ja no és l’autònoma, sinó la plena: provar les màximes opcions de les moltes que té el món. Però aquest anhel només funciona, indica, si els actors

el poden controlar. Si la motociclet­a era control, línia recta, avui l’acceleraci­ó no s’experiment­a així. Rosa contextual­itza aquesta sensació en el marc d’una economia capitalist­a de creixement constant: la recerca de beneficis, els inversors volen la màxima rapidesa en el retorn i en la circulació del capital, la qual cosa accelera la producció i el consum. Un context en el qual cal anar per davant respecte a les innovacion­s. Un èmfasi en la competènci­a i en els resultats que salten de l’àmbit econòmic i impregnen altres esferes socials. I aquí arriba aquesta roda d’hàmster: ja no es corre per arribar a algun lloc, sinó per no quedar enrere, sense autonomia, i encara que es corri molt ràpid, al final del dia no es tindrà mai la sensació d’haver acabat la feina.

Un món que es regeix amb rigoroses normes temporals, horaris, dates de lliurament, el poder del curt termini, la lògica de la gratificac­ió instantàni­a que genera en l’individu el sentiment de culpa. Al final del dia, assenyala aquest sociòleg, ens sentirem culpables perquè no hem aconseguit totes les expectativ­es. Tot això en una societat en la qual saltar de la roda de l’hàmster significa molt probableme­nt no poder tornar-hi a entrar, i les altes taxes d’atur s’encarregue­n de recordar-ho. Fan falta, així doncs, solucions col·lectives.

Arran d’aquestes teories, Judy Wacjman, catedràtic­a de Sociologia de la London School of Economics (vegeu l’entrevista adjunta), considera també que s’han de buscar solucions generals, especialme­nt en l’àmbit laboral, encara que no tot en la vida s’ha accelerat. Estar ocupat, ser productiu, assenyala, és signe d’estatus i no es pot culpar les noves tecnologie­s d’aquesta acceleraci­ó, sinó a un conjunt que incumbeix la naturalesa del treball, la composició de les famílies i la nova idea de paternitat intensiva. Es tracta de “democratit­zar” el temps –que no valgui molt més el temps d’uns que el d’altres–, re-

 ??  ?? Per combatre la sensació de temps precipitat calen plantejame­nts i solucions col·lectives
Per combatre la sensació de temps precipitat calen plantejame­nts i solucions col·lectives
 ?? GEMMA MIRALDA ??
GEMMA MIRALDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain