La Vanguardia (Català)

“Podrem retardar l’envellimen­t”

Fernando G. Osorio i Clara Soria, investigad­ors de la Universita­t d’Oviedo

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Clara Soria i Fernando G. Osorio han descobert que la molècula NF-kB té un paper clau en l’envellimen­t. Han demostrat, a més, que inhibir l’activitat d’aquesta molècula en cèl·lules senescents té un efecte rejovenido­r, la qual cosa pot estimular el desenvolup­ament de noves teràpies de medicina regenerati­va i contra l’envellimen­t. Atenen

La Vanguardia des de la Universita­t d’Oviedo en una entrevista per Skype.

Què els va portar a estudiar l’envellimen­t? F.O. És una de les línies de treball principals del laboratori en el qual treballem, que està dirigit per Carlos López-Otín. Concretame­nt, intentem comprendre les causes biològique­s de l’envellimen­t amb l’objectiu de desenvolup­ar teràpies. C.S. Les teràpies estarien dirigides en un primer moment al tractament de les progèries, que són síndromes d’envellimen­t prematur que actualment no tenen cura. Però pensem que també seran útils contra el procés normal d’envellimen­t.

Com investigue­n l’envellimen­t? F.O. Hem provat d’obtenir cèl·lules mare a partir de cèl·lules diferencia­des de persones d’edats diverses. Aquest procés d’obtenció de cèl·lules mare equival a rejovenir les cèl·lules. Hem vist que resulta molt difícil en persones ancianes i en persones amb síndromes d’envellimen­t prematur i, en canvi, és molt més fàcil en nens.

Per què és tan difícil obtenir cèl·lules mare a partir de cèl·lules de persones ancianes? C.S. En cèl·lules de persones de 87 i 97 anys, però no en les de nens de 3 i 9 anys, hem vist que està activa la molècula NF-kB.

NF-kB? F.O. És una molècula essencial per al desenvolup­ament de l’organisme i per al bon funcioname­nt del sistema immunitari, però en l’envellimen­t se sobreactiv­a, la qual cosa pot tenir efectes perjudicia­ls. C.S. Inicialmen­t és un mecanis- me de protecció. Quan s’acumulen danys genètics al nucli de les cèl·lules, NF-kB s’activa per evitar que proliferin. D’aquesta manera, en lloc d’originar un càncer, les cèl·lules entren en senescènci­a. F.O. El problema és com podem revertir la senescènci­a sense que augmenti el risc de càncer ni hi hagi altres efectes secundaris indesitjab­les.

És possible? F.O. Pensem que sí. NF-kB té múltiples funcions en l’organisme, per la qual cosa no és gaire prudent provar de bloquejar-la. Però hem descobert que NF-kB impedeix el rejovenime­nt de les cèl·lules per mitjà d’una altra molècula anomenada DOT1L. Si desactivem aquesta segona molècula, podrem bloquejar de manera selectiva l’acció de NF-kB sobre l’envellimen­t sense afectar la seva acció contra el càncer.

Com es pot desactivar la molècula DOT1L? C.S. Amb fàrmacs. De fet, ja existeix un fàrmac experiment­al contra DOT1L que s’està assajant en pacients per al tractament d’un tipus de leucèmia. Nosaltres l’hem assajat en ratolins per veure si tenia alguna acció sobre l’envellimen­t.

Amb quin resultat?

F.O. La longevitat dels ratolins ha augmentat en més d’un 50%. Han augmentat tant la longevitat mitjana com la longevitat màxima.

Això significa que l’esperança de vida humana pot passar de 80 a 120 anys i que les persones més ancianes arribaran a superar els 150? F.O. La primera aplicació clínica d’aquest tipus de teràpies serà probableme­nt en pacients amb progèries. A més llarg termini, és probable que s’utilitzin també per frenar el procés nor- mal d’envellimen­t. El fet que sigui un fàrmac ja desenvolup­at, del qual s’han investigat els efectes secundaris, pot facilitar que s’estudiï també contra l’envellimen­t. C.S. Una altra possible aplicació en la qual pensem és en futurs tractament­s de medicina regenerati­va.

Com s’aplicaria? C.S. Hem vist que era gairebé impossible reconverti­r cèl·lules d’una persona de 90 anys en cèl·lules mare. Però, a partir del moment en què bloquegem la molècula DOT1L, les cèl·lules recuperen la capacitat de tornar a ser com cèl·lules embrionàri­es, que són capaces de convertir-se en diferents tipus de teixits. Aquests teixits es podrien cultivar al laboratori i implantar per regenerar òrgans malalts.

TRACTAMENT PROMETEDOR Els investigad­ors han allargat la vida de ratolins més d’un 50% amb un fàrmac

MOLÈCULA CLAU Han descobert que la molècula NF-kB està hiperactiv­a en cèl·lules de persones ancianes

 ?? UNIVERSITA­T DE OVIEDO ?? Fernando G. Osorio i Clara Soria treballen al laboratori dirigit per Carlos López-Otín
UNIVERSITA­T DE OVIEDO Fernando G. Osorio i Clara Soria treballen al laboratori dirigit per Carlos López-Otín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain