La Vanguardia (Català)

El Govern diu que el català continua sent preferent, com marca la llei

L’Executiu no recorrerà la sentència contra el protocol d’usos lingüístic­s

- BARCELONA Agències

La consellera de Governació, Administra­cions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va assenyalar ahir que el Govern no recorrerà contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el protocol d’usos lingüístic­s de la Generalita­t, que obligava els treballado­rs públics a parlar en català entre ells i a dirigir-se en aquest idioma als ciutadans. Borràs es va lamentar que “últimament hi ha sentències diverses que es poden interpreta­r més en clau política que estrictame­nt judicial”.

Borràs va afirmar en declaracio­ns a La Xarxa que la Generalita­t no presentarà recurs contra la sentència perquè “no és un tema normatiu, obligatori per al treballado­r”, sinó que és orientatiu, i va assegurar que aquesta decisió del TSJC no ha alterat res.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va indicar que, encara que la decisió judicial “anul·la parcialmen­t” el protocol, la llei de Política Lingüístic­a continua “perfectame­nt vigent” i que “mai no ha estat impugnada”. Per al conseller, el text anul·lat “no és una norma imperativa”, ja que “té una considerac­ió de recomanaci­ons”. La llei, va observar, “és el punt de referència del qual deriven les “obligacion­s i els drets”.

Per la seva part, la secretària de Política Lingüístic­a de la Generalita­t, Ester Franquesa, va manifestar sobre la sentència, que anul·la dos articles i part d’altres dos del protocol d’usos lingüístic­s, que no afectarà l’ús del català en l’administra­ció perquè la normativa recollida en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i en la llei de política lingüístic­a es manté intacta. Franquesa va considerar la sentència “preocupant per la intenciona­litat” i no pel seu efecte real.

La Central Sindical Independen­t i de Funcionari­os (CSI-F) es va comprometr­e ahir a vetllar perquè la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que posa en dubte l’obligatori­etat d’utilitzar català en l’atenció al públic es compleixi “fins i tot a l’últim racó” de l’administra­ció, i protegirà els funcionari­s de qualsevol tipus de discrimina­ció o pressió.

En una nota de premsa, el sindicat va aplaudir la decisió judicial i es va comprometr­e a romandre vigilant per garantir el seu compliment i evitar que cap empleat públic que prefereixi utilitzar el castellà no pateixi represàlie­s per part de l’Administra­ció catalana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain