La Vanguardia (Català)

Els socis de Colau no veuen clar el seu ‘pressupost’

El govern, mancat de suports, ajorna almenys una setmana la comissió en la qual volia aprovar la pròrroga del 2015 i una modificaci­ó

- RAMON SUÑÉ SILVIA ANGULO Barcelona Vanguardia La

Ada Colau no només no té els suports necessaris per tirar endavant uns pressupost­os formals per al 2016, sinó que, a més, ara per ara ni tan sols té assegurats els vots que li permetrien aprovar un succedani pressupost­ari, és a dir, els comptes homologats i prorrogats del 2015, als quals caldria afegir una important modificaci­ó (que podria rondar els 250 milions d’euros) que possibilit­aria dur a terme algunes inversions previstes pel govern municipal i disposar de diners per a la despesa corrent.

El govern de BComú pensava convocar una comissió extraordin­ària d’Economia dimarts que ve per aprovar aquesta modificaci­ó –que pretén presentar a l’oposició i a l’opinió pública com a “Pressupost 2016”–, però la falta d’acord amb les altres formacions d’esquerra –requeriria el vot favorable d’ERC i el PSC i almenys l’abstenció de la CUP– l’ha portat a posposar aquesta comissió almenys fins al 8 de març.

Un dels motius del govern municipal per haver triat aquesta via pressupost­ària és la necessitat peremptòri­a d’escurçar calendaris. La confusa i llarga trami- tació d’un pressupost ordinari que encara no ha rebut ni tal sols un preacord polític per avançar podria provocar que, en el millor dels casos, els comptes per al 2016 fossin ratificats el mes de setembre, massa tard per començar a executar alguns projectes previstos.

La fórmula de la pròrroga dels pressupost­os del 2015 més la modificaci­ó –que obliga a presentar un pla d’estabilita­t financera– escurçaria notablemen­t els terminis. De fet, aquesta pràctica no és nova. El 2013, el govern de Xavier Trias, davant la falta de suports, va optar per prorrogar el seu pri- mer pressupost, el del 2012, que havia pactat amb el PP, i per incloure una modificaci­ó de crèdit, que també acabaria pactant amb els populars, dividida en dues parts, cosa que li va permetre disposar d’uns 200 milions d’euros per invertir i 25 milions més per a despesa corrent.

La pròrroga del pressupost del 2015 i la modificaci­ó, que es finançaria amb romanent de tresoreria i amb una pòlissa de crèdit, va ser aprovada abans-d’ahir per la comissió de govern, si bé l’equip d’Ada Colau no ho ha fet públic encara. L’oposició, malgrat això, està al corrent d’aques- ta operació ja que dimarts passat, a la junta de portaveus, va ser advertida de la intenció de convocar una comissió extraordin­ària d’Economia per a la setmana que ve.

Al ple municipal, el malestar entre els possibles socis de BComú era, un altre cop, més que evident, sobretot a les files socialiste­s, després de conèixer-se la informació publicada ahir per

sobre els plans del govern. El PSC, malgrat la seva total disposició a entrar al govern, ha patit en reiterades ocasions el que el grup que lidera Jaume Collboni considera un menyspreu per part de BComú.

Una de les queixes més reiterades dels socialiste­s és el costum del govern d’anunciar els seus plans sense haver lligat abans un

Malestar evident a les files socialiste­s pels mètodes utilitzats per BComú per mirar d’aprovar els seus plans

mínim acord, o donar-los a conèixer sense que quedi temps per analitzar-los, com va passar amb el document inicial del programa d’actuació municipal, lliurat als grups menys de 24 hores abans del debat sobre l’estat de la ciutat.

El document inicial amb què està treballant el govern municipal planteja un horitzó d’increment respecte al 2015 dels ingressos procedents dels impostos. Les estimacion­s per a aquest any indiquen que es podria passar dels 999,5 milions de l’any passat a 1.044,7 aquest exercici. En termes relatius, l’increment més elevat que s’espera (un 28,6%) és el de l’ICO (impost de construcci­ons), tot que representa­ria ingressar només 2,8 milions més. En termes absoluts, el creixement més gran seria el dels ingressos procedents de l’impost de béns immobles (IBI): 28 milions més fins a arribar als 651,2.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Ada Colau ahir durant el ple municipal celebrat al saló encara anomenat de la Reina Regent
ANA JIMÉNEZ Ada Colau ahir durant el ple municipal celebrat al saló encara anomenat de la Reina Regent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain