La Vanguardia (Català)

El Museu Picasso s’amplia amb compres i donacions de dibuixos, gravats i fotos

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El Museu Picasso va néixer de la complicita­t de l’artista amb la ciutat de Barcelona i amb amics com l’editor Gustau Gili, el galerista Joan Gaspar o el notari Raimon Noguera. I mig segle després aquella sintonia amb els amics picassians es manté i el museu continua creixent: només els últims sis anys s’han incorporat 115 obres, la majoria dibuixos o gravats, més de 19.000 documents fotogràfic­s i 24.000 documents textuals, majoritàri­ament donacions. I ara una selecció d’aquestes peces s’exposen fins al 15 de maig.

Entre les peces que es poden veure destaquen tres dibuixos eròtics dedicats a Gustau Gili i Anna M. Torra, que en aquest cas formen part d’una adquisició efectuada el 2014 (1,2 milions a pagar en 5 anys). Es tracta d’una col·lecció de 9 dibuixos, un carnet amb 62 dibuixos més sobre tauromàqui­a, un llibre amb 18 guaixos, 7 gravats i 198 fotografie­s. Com a peça curiosa inclou un encenedor que Picasso va regalar a Gili i sobre el qual va dibuixar un faune i un picador.

Entre les donacions destaquen les 163 fotos de David Douglas Duncan, de les quals se n’exposen 12. Es tracta d’autèntics reportatge­s sobre la vida de Picasso, de mitjans dels cinquanta, realitzats per un fotoperiod­ista de prestigi que acaba de complir els cent anys.

Entre altres materials d’interès destaquen una foto de 1926 de Picasso que va pertànyer a l’escriptora Ángeles Ortiz; una altra en la qual apareix al costat de Cocteau en una corrida de toros, el 1955, de Jan Adam Stevens; un dibuix de 1962 de la sèrie Le déjeuner sur l’herbe, segons Manet, i un llibre sobre El entierro del conde de Orgaz, amb text i aiguaforts de Picasso. Aquest darrer inclou la planxa on el pintor va gravar el 1939 aquest poema: “Trozo de almíbar / erizando su cabellera / de plumas / en medio del huevo frito / del olor de su canto / de azucena”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain