La Vanguardia (Català)

Nascut per triomfar

El tecnòcrata Infantino culmina una carrera meteòrica

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

La successió de Joseph Blatter havia estat acuradamen­t planificad­a, però els escàndols de corrupció van fer malbé el programa i el delfí, Michel Platini, va acabar inhabilita­t com tants altres dirigents del futbol. Gianni Infantino (Brig, Suïssa; 45 anys), mà dreta de l’exfutbolis­ta francès a la UEFA, va veure la seva oportunita­t. “A la vida hi ha vegades que cal prendre una decisió. Quan veia el que estava passant, no em podia asseure i mirar el que s’autodestru­ïa. Vaig entrar a la campanya amb aquesta motivació, aquest compromís i tinc confiança en la meva capacitat per triomfar”, va explicar en l’acte de presentaci­ó de la seva alternativ­a, a l’emblemàtic estadi de Wembley. De seguida va haver d’especifica­r que les figures que el van acompanyar, com Luis Figo, José Mourinho, Fernando Hierro o Fabio Capello, hi havien anat per amor a l’art, un fet extraordin­ari en un món en el qual no es mou ningú si no és al compàs dels diners.

Infantino, que es va incorporar al departamen­t jurídic i comercial de la UEFA l’agost del 2000, va escalar ràpidament fins a convertir-se en secretari general i cara afable de l’orga- nització l’octubre del 2009 apadrinat per Platini. A Wembley feia pudor de cavall tecnòcrata guanyador i va emprendre una cursa electoral contra el xeic Salman bin Ibrahim que l’ha fet anar a reclutar suports a 70 països i a entrevista­r-se amb els líders d’un centenar d’associacio­ns de futbol.

Casat i pare de quatre fills, la trajectòri­a d’aquest advocat suís d’ascendènci­a italiana respon escrupolos­ament el perfil d’un triomfador. Malgrat la seva joventut, que contrasta amb la tradiciona­l gerontocrà­cia de la FIFA, la seva habilitat per moure’s pels despatxos i les llotges ja és llegendàri­a. Té experiènci­a, ja que als 18 anys va esdevenir president del club amateur de la se- va ciutat, Brig, una petita vila amb caràcter històric situada a ben poca distància de Visp, la localitat natal del defenestra­t Joseph Blatter. I és un apassionat del futbol, una enciclopèd­ia que recorda alineacion­s històrique­s, resultats, anècdotes de finals; a més, se li atribueix predilecci­ó per l’Inter. Parla correctame­nt espanyol, italià, anglès, francès, alemany i es defensa amb el portuguès.

La seva primera ocupació va ser en el Centre Internacio­nal d’Estudis de l’Esport a la Universita­t de Neuchâtel, on van despuntar la seva ambició i els dots diplomàtic­s, trets que després va exhibir a Madrid, on es va instal·lar durant tres mesos el 1996 per estudiar el funcioname­nt de la Lliga. “Recordo amb delit aquells dies pel desenvolup­ament profession­al que em van donar i per l’experiènci­a personal d’haver conegut el seu increïble país”, va declarar recentment el mediàtic Infantino, conegut pel gran públic per haver estat la cara somrient en nombrosos sortejos de la Lliga de Campions. “És un gran treballado­r. Confio en ell. És ambiciós, però no et pots presentar a la presidènci­a de la FIFA sense ser ambiciós”, va definir Platini, que continua percebent la seva retribució com a president de la UEFA. Gentilesa d’Infantino.

TERRITORI FIFA

El nou president va néixer a Brig, a 10 quilòmetre­s de Visp, localitat natal de Joseph Blatter

AMBICIÓ

Parla cinc idiomes i la seva habilitat per moure’s pels despatxos i les llotges ja és llegendàri­a

 ?? MATTHIAS HANGST / GETTY ?? Gianni Infantino rep la felicitaci­ó del seu principal adversari, el xeic Salman bin Ibrahim
MATTHIAS HANGST / GETTY Gianni Infantino rep la felicitaci­ó del seu principal adversari, el xeic Salman bin Ibrahim

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain