La Vanguardia (Català)

Alemanya s’oposa a tot pla global per rellançar l’economia mundial

El G-20 busca a Xangai una acció concertada que apuntali la recuperaci­ó

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

Alemanya va tornar a exercir ahir el seu paper d’intransige­nt guardià de l’ortodòxia econòmica. El seu ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, va rebutjar qualsevol iniciativa global per reactivar l’economia mundial. Un missatge que amenaça de decebre els inversors, que esperen que els ministres de Finances del G-20, reunits a Xangai, pactin entre ells una estratègia concertada per consolidar la reactivaci­ó de l’economia mundial.

Saviesa, arrogància, falta de solidarita­t o potser una mica de tot és la impressió que va desprendre ahir Wolfgang Schäuble a l’inici de la reunió del G-20 a Xangai. Una trobada a la qual els responsabl­es de Finances dels vint principals països desenvolup­ats i emergents del planeta han acudit pressionat­s per les turbulènci­es dels mercats financers, la caiguda dels preus del cru i de les matèries primeres i la desconfian­ça que susciten les reformes empreses per la Xina.

Davant aquesta conjuntura, que amenaça de provocar que la recuperaci­ó econòmica descarrili, l’FMI i l’OCDE van demanar al G-20 que acompanyi les reformes estructura­ls amb més inversió pública i polítiques fiscals i monetàries que generin creixement. “Necessitem iniciative­s més audaces”, va dir el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría.

Una filosofia compartida pel secretari del Tresor dels Estats Units, Jack Lew, i el seu col·lega xinès i amfitrió de la reunió, el ministre Lu Jiwei. Tots dos són partidaris d’aprofitar al màxim les polítiques monetàries i fiscals per sostenir el creixement mundial i van afegir que els seus governs disposen de marge de maniobra per activar la demanda.

Però el ministre Schäuble, el país del qual acaba de tancar el seu segon any seguit amb superàvit pressupost­ari, va rebutjar qualsevol iniciativa que no fos prosseguir les reformes estructura­ls. Alemanya desestima els plans d’estímul fiscal, perquè considera que “han perdut la seva eficàcia” i l’únic que fan és augmentar la despesa pública dels estats. Una for- ma de rebatre la idea de la responsabl­e de l’FMI, Christine Lagarde, que uns dies abans havia esperonat Alemanya a invertir en infraestru­ctures, a fi d’empènyer el feble creixement econòmic a l’eurozona.

Schäuble va advertir també que “considerar nous plans d’estímul només ens porta a desviar-nos de les nostres tasques reals, les reformes estructura­ls necessàrie­s”, i va carregar contra les mesures monetàries, que va considerar esgotades. “Són extremadam­ent acomodatíc­ies, fins al punt que poden ser contraprod­uents”, va dir el ministre alemany, segons Afp.

Una idea que no van compartir ni els governador­s del Banc d’Anglaterra, Mark Carney, i de la Xina, Zhou Xiaochuan, ni el president de l’Eurogrup, l’holandès Jeroen Dijsselblo­em. Tots tres van assenyalar que fins i tot hi ha marge per estimular el creixement, segons Bloomberg.

Schäuble sosté que la prioritat del G-20 ha de ser sanejar els comptes públics, “ja que el model de creixement basat en l’endeutamen­t té els seus límits”, i va afegir que “si perseverem en aquesta via, els morts vivents ens desbordara­n”, en al·lusió a les empreses zombis, que sobreviuen gràcies als crèdits.

RECUPERACI­Ó INCERTA Tant l’FMI com l’OCDE mostren el temor que la recuperaci­ó descarrili

LA RAÓ ALEMANYA Schäuble considera que els estímuls fiscals “han perdut l’eficàcia”

Per la seva banda, el primer ministre xinès, Li Keqiang, va inaugurar la reunió amb una crida als ministres del G-20 perquè coordinin les seves polítiques econòmique­s a fi d’impulsar el creixement i la recuperaci­ó de l’economia mundial.

Els mercats financers esperen dilluns a l’hora de l’obertura el resultat de la reunió del G-20. Els inversors confien cada vegada menys en la capacitat dels bancs centrals per dominar la crisi. Alhora, sospiten que l’economia podria estar entrant en una altra recessió com prova el descens de la producció industrial en les grans economies del món.

 ?? POOL / GETTY ?? Les turbulènci­es borsàries no sembla que alterin l’ànim ni les conviccion­s de Wolfgang Schäuble (al mig)
POOL / GETTY Les turbulènci­es borsàries no sembla que alterin l’ànim ni les conviccion­s de Wolfgang Schäuble (al mig)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain