La Vanguardia (Català)

Cicló atmosfèric

- Ramon Aymerich

Els meteoròleg­s anomenen ciclogènes­i explosiva fenòmens atmosfèric­s que acaben en forma de cicló. Amb les notícies passa de vegades el mateix. El que comença com una taqueta al mapa, acaba formant una borrasca i degenera en cicló. Vegeu com. Tot va començar el divendres 19 de febrer en transcendi­r que WPP, el gegant publicitar­i, abandonava la seu de Barcelona per traslladar-se a Madrid. Ja sabeu: “Per culpa del procés tal i tal i tal...”. Conclusió provisiona­l: Barcelona s’enfonsa.

Una notícia així projecta una imatge temptadora. Un s’imagina que passarà una cosa semblant al dia en què van liquidar Lehman Brothers: centenars d’empleats de WPP abandonant la seu de la companyia amb els estris personals embotits en grans capses de cartró i desfilant en direcció a l’estació de Sants per agafar el primer AVE en direcció a Madrid.

La sorpresa és que al carrer Bolívia (darrere de la torre Agbar), on hi havia la seu de WPP, no hi ha empleats. Ni n’hi ha hagut mai. En realitat WPP Holding és una societat sense personal adscrit, encara que adjudicada a un executiu que, ell sí, fa anys que és a Madrid. WPP, també és veritat, té una altra societat operativa a Madrid per centralitz­ar alguns serveis de les empreses participad­es. Són tres persones.

No s’ha de minimitzar el desplaçame­nt del món de la publicitat de Barcelona a

La marxa del gegant publicitar­i WPP, el misteri del NIF i el Congrés Mundial del Mòbil

Madrid, on hi ha els grans clients. Però això ja ha passat. Va començar la dècada dels vuitanta i va continuar als noranta. I la crua realitat és que “la marxa del gegant publicitar­i WPP” a Madrid ha estat poc més que això: un simple transvasam­ent del NIF (número d’identifica­ció fiscal) d’una ciutat a l’altra.

Però les ciclogènes­is explosives són així. Quan comencen, no s’aturen. El 22 de febrer començava l’MWC, el congrés mundial del mòbil, i ho feia en plena vaga de metro. Un pèssim càlcul estratègic dels sindicats del sector i un mal moviment de l’actual equip de govern municipal, nou en aquestes coses. Dos dies després, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, declara que pensa emportar-se l’MWC a Madrid perquè l’organitzac­ió barcelonin­a “és un desastre, un caos”.

Habitualme­nt, les grans ciutats competeixe­n per aquests grans esdevenime­nts. Però això comporta anys de feina callada i circulació de dossiers plens d’arguments damunt la taula dels que han de decidir. Ara bé, a Cifuentes això no li va. Ella és partidària del ganxo al fetge del contrari. Encara que ho tindrà difícil, perquè si ens atenim al ressò que ha tingut la vaga del metro en la premsa estrangera cal constatar que ha estat pràcticame­nt nul.

Epíleg. Nestlé va anunciar dijous 25 que instal·la el seu centre digital mundial a Barcelona “per la seva reconeguda capacitat innovadora i ecosistema tecnològic”. Els ciclons atmosfèric­s també tenen això. Que després del soroll, arriba la calma.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain