La Vanguardia (Català)

Álvarez fa ostentació dels seus suports en la cursa per liderar UGT

El secretari general d’UGT-Catalunya s’enfronta a Cilleros i Santana

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ EDUARDO MAGALLÓN Madrid / Barcelona

Josep Maria Álvarez va voler demostrar ahir a Madrid que compta amb un ampli suport per aconseguir la secretaria general d’UGT. Per això, el màxim responsabl­e d’UGT-Catalunya es va presentar acompanyat dels líders d’onze organitzac­ions territoria­ls (Aragó, Múrcia, Madrid, La Rioja, Castella i Lleó, Cantàbria, País Valencià, Astúries, Navarra, Ceuta i Melilla) i tres sectorials (Serveis Públics, Metall, Contrucció i Afins i Treballado­rs Autònoms). Álvarez va assegurar que aquestes organitzac­ions represente­n “més de la meitat” dels 601 delegats que escolliran el nou secretari general al congrés confederal d’UGT, la inauguraci­ó del qual està prevista per al 9 de març.

El màxim responsabl­e d’UGTCatalun­ya competirà pel relleu de Cándido Méndez –després de 22 anys al capdavant de l’organitzac­ió sindical– amb el secretari general de la federació de Transports, Miguel Ángel Cilleros, i el de la territoria­l de les Canàries, Gustavo Santana, sempre que aconseguei­xin l’aval d’almenys el 25% dels delegats.

El líder d’UGT-Catalunya és el candidat que té més opcions d’aconseguir la secretaria general, segons fonts de l’executiva, que assenyala que podria comptar al final amb al voltant del 60% de tots els avals. Les mateixes fonts no descarten que Álvarez pogués sumar el suport de Santana a la seva candidatur­a ja que és bastant improbable que el canari aconseguei­xi el 25% dels avals.

Com han insistit en els últims temps altres dirigents d’UGT, començant pel mateix Méndez, Álvarez ahir va apostar per crear una organitzac­ió més transparen­t i més propera a les bases. “Volem parlar dels problemes de la gent i, perquè se sentin identifica­ts amb les nostres propostes, aquestes no poden ser generals”. El sindicalis­ta català es va comprometr­e a dur a terme un pla de viabilitat, sense que això comporti una reducció de plantilla.

Álvarez va donar a entendre a més que des de les candidatur­es rivals han utilitzat per atacar-lo la seva edat i, sobretot, la seva posició sobre la qüestió catalana. Va assegurar que l’actitud d’UGT sobre Catalunya es mantindrà com fins al moment, i a més va remarcar que UGT Catalunya “ha estat molt còmoda; espero que no generi cap tensió com ha ocorregut en el passat”. També va aprofitar per assenyalar que continuarà amb la seva visió sobre el dret a decidir, mentre va defensar que en tot cas no es tracta d’“una qüestió prioritàri­a” per al sindicat.

D’altra banda, es va mostrar disposat a integrar a la seva candidatur­a els altres dos aspirants, encara que va admetre que hi havia “un nivell de coincidènc­ia” més elevat amb el secretari general d’UGT-Canàries. “Estem oberts a negociar i, si és possible, aconseguir presentar una sola candidatur­a al Congrés: seria positiu per al sindicat”.

Cilleros, l’opció de la cúpula sortint, va ser el primer candidat que va aparèixer a escena. Fins i tot el mateix Álvarez li va donar suport inicialmen­t abans de decidir presentar la seva pròpia candidatur­a. Cilleros des del principi s’ha vist com el candidat oficialist­a, la qual cosa ha encimbella­t Álvarez –que fa 26 anys que exerceix de secretari general a Catalunya– com a candidat alternatiu. Fa 22 anys, Álvarez va donar su-

Josep M. Álvarez és el candidat que té més possibilit­ats de succeir Cándido Méndez A Catalunya, Matías Carnero serà president del sindicat i Camil Ros, secretari general

port a Manuel Fernández Lito, ja traspassat, que es va enfrontar amb Cándido Méndez en el congrés del qual va sortir elegit secretari general.

El més jove de la terna de possibles candidats, el canari Gustavo Santana, és també qui en teoria disposa de menys suports en la carrera cap a la secretaria general. Fins i tot hi ha dubtes que pugui aconseguir l’aval mínim –els delegats dels congressos només poden donar suport a un candidat–. Santana reivindica un protagonis­me més gran per a les generacion­s de sindicalis­tes i treballado­rs més joves, mentre prova de mostrar-se com l’opció més rupturista i “del segle XXI”. “No presento una candidatur­a freda ni calculada, ni de continuist­es”, assegura.

La marxa d’Álvarez a Madrid deixarà el sindicat a Catalunya en mans de Matías Carnero com a president, Camil Ros com a secretari general i Laura Pelay amb un important pes en l’organitzac­ió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain