La Vanguardia (Català)

Iberia multiplica per cinc els seus guanys per la reducció de costos

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

A partir de l’abril, Vueling tindrà al post de comandamen­t un dels artífexs del renaixemen­t econòmic d’Iberia. El nou president serà Javier Sánchez-Prieto, actual director financer de l’aerolínia espanyola. La seva bona feina es va reflectir precisamen­t en els resultats financers del 2015 que es van donar a conèixer ahir.

Iberia va obtenir un benefici operatiu de 247 milions d’euros, que suposa multiplica­r gairebé per cinc el seu resultat del 2014.

L’aerolínia ha deixat enrere el període de crisi, en el qual va haver de suportar sis anys continuats de números vermells. Cal recordar que en l’exercici 2012 l’empresa perdia 351 milions d’euros, la qual cosa suposava gairebé un milió d’euros de forat al dia. “Els costos unitaris, exclòs el combustibl­e, van millorar gràcies al notable estalvi de despeses de personal, així com la posada en marxa d’iniciative­s amb proveïdors i en l’àmbit financer”, van explicar des de l’empresa. Sánchez-Prieto es va incorporar a Iberia el 2013 després d’haver exercit el càrrec de director financer a Iberia Express. “Té un estil de lideratge fort i estic segur que continuarà amb el gran progrés realitzat per Vueling”, va assegurar Willie Walsh, conseller delegat d’IAG (el hòlding que agrupa Iberia, British Airways, Aer Lingus i Vueling). Álex Cruz, actual president de Vueling, serà a partir de l’abril el màxim directiu de British Airways, amb la qual cosa les tres principals companyies del grup estaran dirigides per espanyols.

Totes les aerolínies van tancar el 2015 en positiu. Els beneficis del hòlding van créixer un 51%, fins als 1.516 milions. Per primera vegada en la seva història, IAG va proposar un dividend de 20 cèntims d’euro per acció. “Sens dubte ha estat un bon any, encara que també hem afrontat importants desafiamen­ts, a causa de la volatilita­t extrema als mercats. Els beneficis obtinguts per l’abaratimen­t del combustibl­e s’han vist parcialmen­t contrarest­ats per la fortalesa del dòlar dels EUA”, va destacar Walsh.

Al llarg del 2015, Vueling va aconseguir uns guanys de 160 mili- ons d’euros, la qual cosa constituei­x un increment del 14%, un ritme més moderat que la resta de les empreses del grup. Walsh va atribuir aquesta diferència al fet que l’aero- línia amb seu a Barcelona va ser la més penalitzad­a per l’impacte dels atemptats terroriste­s de París.

Ni Iberia ni Vueling no van anunciar noves destinacio­ns per al 2016 més enllà del que ja van comunicar en el seu moment. En particular, Iberia espera obtenir els permisos per poder iniciar els seus vols a la ciutat xinesa de Xangai abans que finalitzi l’any, tal com té previst.

Sobre el projecte de llançar rutes de llarg recorregut des de Barcelona, Luis Gallego, el màxim directiu d’Iberia, va destacar que l’estructura de costos que està assolint l’aerolínia permet que se n’analitzin “amb optimisme” algunes. “Creiem que Barcelona té espai perquè Iberia, amb una estructura de costos adequada, pugui llançar vols des d’allà en algun moment. Veurem si té sentit”, va subratllar.

Pel que fa al desenvolup­ament del pont aeri, Iberia va assegurar que està en la fase final i espera que “en uns mesos” es pugui tancar el model. “Tenim diverses eines per millorar la proposta i tenir més freqüèncie­s, per poder competir d’una forma més eficient amb l’AVE”, va assegurar Gallego.

El director financer de l’aerolínia espanyola és nomenat nou president de Vueling

 ?? . ?? Javier Sánchez-Prieto
. Javier Sánchez-Prieto

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain