La Vanguardia (Català)

En embotits, menys és més

Can Duran creix amb l’impuls de la gamma Exentis i ja factura 15,9 milions

- MAR GALTÉS Barcelona

Can Duran, el fabricant de fuets i llonganiss­es de Seva (Osona), va augmentar el 2015 les vendes un 19,5%, fins a arribar als 15,87 milions d’euros. El benefici operatiu (ebitda) va ser d’1,9 milions, un 24% més, i el benefici net, de gairebé un milió. La companyia té inversions en marxa entre l’any passat i l’actual per uns 5 milions d’euros, per ampliar la capacitat tecnològic­a i productiva un 35%.

“També en l’alimentaci­ó, les empreses hem d’apostar per la tecnologia per sobreviure”, diu David Garcia-Gassull, que va adquirir l’empresa el 2010, quan Can Duran tenia unes vendes del voltant de 6,5 milions. “En cinc anys hem multiplica­t les vendes per 2,5”. Entre les seves principals fites hi ha el llançament d’Exentis, una gamma d’embotits sense cap tipus d’al·lergogen, que “al sector d’embotits és una categoria que no existia”, assegura. Exentis va sortir al mercat el 2012, “actualment ja representa un terç de la facturació, i en un any pot arribar a ser el 45%”. Aquesta categoria els ha facilitat ampliar els moments de consum de l’embotit més enllà dels entrepans, cap a l’aperitiu i les tapes, explica.

Hi ha una tendència al mercat cap a l’alimentaci­ó més saludable, que va guanyar visibilita­t amb l’alerta que va llançar la tardor passada l’OMS sobre els produc- tes elaborats carnis. “Hi ha un canvi, i nosaltres en formarem part. Estem reformulan­t els nostres productes, afegint el mínim de sòlids possible” (per sòlids s’entén els ingredient­s que no són la carn: sal, pebre, potenciado­rs de sabor, colorants...). “Com més els redueixes, més difícil és controlar el procés d’elaboració. Per això fem innovació interna”.

Can Duran té una plantilla estable d’unes 50 persones (quan va comprar l’empresa n’eren 28) i s’amplia en èpoques punta fins

L’empresa de Seva ha multiplica­t les vendes per 2,5 en cinc anys i inverteix en innovació

a arribar als 80 treballado­rs. El 2014, l’empresa va adquirir les marques Casa Sendra i Bofill, que s’havien deixat de produir quan el seu propietari Pau Arboix va tancar l’obrador de Vic. GarciaGass­ull ha recuperat el sistema tradiciona­l d’elaboració de Sendra i ha convertit Bofill en un producte ecològic. Les dues marques amb prou feines aporten un 1% de les vendes al grup, però són un reforç al posicionam­ent de qualitat de la companyia.

El 2016, l’empresa preveu créixer com a mínim un 15% i superar els 18,5 milions. Can Duran té la seva assignatur­a pendent en l’exportació, que amb prou feines representa el 5% i que ambiciona que arribi a ser el 30%: “Però encara creixem tant al mercat nacional, que ens costa de sortir fora”, reconeix.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Origen.
David GarcíaGass­ull ha mantingut la tradició de l’empresa que va adquirir
el 2010
LLIBERT TEIXIDÓ Origen. David GarcíaGass­ull ha mantingut la tradició de l’empresa que va adquirir el 2010

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain