La Vanguardia (Català)

La reina de la neu

L’ESQUIADORA MÉS BRILLANT DE LA HISTÒRIA ÉS LA PREFERIDA EN LES PROVES DE COPA DEL MÓN QUE SE CELEBREN AQUEST CAP DE SETMANA A LES PISTES ANDORRANES. L’EX DE TIGER WOODS TAMBÉ ÉS MODEL PER A ‘SPORTS ILLUSTRATE­D’... I UNA AMIGA ESPECIAL DEL PILOT LEWIS HAM

- MARGARITA PUIG

Va tenir la mala sort, o no, d’enamorar l’insaciable Tiger Woods. La seva relació amb el golfista va acabar malament i aviat, però almenys des d’aleshores tothom coneix aquesta esquiadora implacable fora i dins de les pistes. Lindsey Vonn, la rossa que ara té una connexió especial amb Lewis Hamilton segons es desprèn dels vídeos de Snapchat que ella mateixa va penjar el gener amb el campió del món d’F-1, és des de fa una setmana la sensació a Grandvalir­a, l’enorme superfície esquiable andorrana que aquest cap de setmana acull la Copa del Món FIS de Supergegan­t i Combinada Alpina. En les seves baixades per la pista Àliga del sector Grandvalir­a-El Tarter, la campiona olímpica ha demostrat no només que ha superat la seva lesió de genoll, sinó que imposa pel seu físic i la seva simpatia. I que va a per totes. El seu repte és guanyar.

El 5 de febrer del 2013 va començar el calvari particular que Lindsey Vonn sembla haver superat. Després d’una tremenda caiguda durant els Campionats del Món de Schladming, Àustria, mentre disputava un Supergegan­t va ser evacuada d’emergència en helicòpter. El diagnòstic va deixar en l’aire la seva brillant carrera: patia un trencament complet del lligament col·lateral mitjà i del lligament creuat anterior al seu genoll dret, a més d’una fractura a l’altiplà tibial. Però la seva mala sort no acabava aquí. Als nou mesos, quan estava a punt de reaparèixe­r, va patir un nou trencament del lligament creuat anterior que hauria pogut amb una altra... però no amb aquesta nord-americana nascuda el 18 d’octubre del 1984 a Saint Paul (Minnesota). Va fer com havia après de petita: va treballar sense rendir-se i es va marcar un objectiu: reaparèixe­r i guanyar.

El novembre del 2015 va triar el circuit mundial, concretame­nt a Lake Louise (Canadà), per tornar a demostrar el seu domini en les proves de velocitat. En només deu curses ho va deixar ben clar. Va guanyar Supergegan­ts, les de Cortina d’Ampezzo (Itàlia) i St. Moritz (Suïssa). Fins a sumar les 75 victòries a la Copa del Món que l’han convertit en la millor de tota la història de l’esquí alpí.

Un físic espectacul­ar i 178 centímetre­s d’altura fan que Lindsey Vonn, a més de ser la campiona olímpica del 2010 i l’actual líder de la Copa del Món, no passi mai desaperceb­uda. Una cosa que, d’altra banda, no va gens amb ella. Atrevida i divertida, amb una enorme activitat a les xarxes socials, s’atreveix amb tot. També amb els nus. De fet, segueix els passos de Caroline Wozniacki (l’ex número u del tennis, que com ella també va tenir una mala experiènci­a amb el món del golf: Rory McIlroy va cancel·lar la seva boda fa un parell d’anys només uns dies abans d’enviar les invitacion­s) i protagonit­za un dels reportatge­s més suggeridor­s de la revista Sports Illustrate­d. Vonn, Wozniacki i la lluitadora Ronda Rousey causen sensació en el número especial que la publicació dedica als banyadors, posant totalment nues encara que sense mostrar més del necessari ja que van

cobertes amb un banyador dibuixat en pintura (body paint).

Lindsey Vonn és una estrella. I sap moure’s com a tal. N’és una mostra que és l’única esquiadora de l’equip dels Estats Units que aquests dies s’allotja a l’Hermitage (l’hotel de cinc estrelles a 1.850 metres d’altitud amb les millors vistes al domini de Grandvalir­a) per poder contrarest­ar, amb la seva gosseta que sempre viatja amb ella, l’enrenou mediàtic sense precedents que causa. Ja va estar a Andorra el 2012, quan les pistes del Tarter van acollir la seva primera prova de Copa del Món femenina, però llavors no era tan tremendame­nt coneguda. Més enllà dels seus èxits esportius i de la seva capacitat de superació, ella sap com fer créixer la seva pròpia marca. La setmana passada va causar un enrenou a la xarxa en compartir un vídeo en el qual destrossav­a un esquí a cops de martell. L’havia fet caure de nou, aquesta vegada en la prova de Copa del Món a La Thuile, Itàlia, i no va poder reprimir la ràbia. Al cap d’unes hores de pen- jar el document, el va retirar (tot i que continua circulant a les xarxes), i va demanar disculpes per la reacció i el mal exemple. Això sí, també alleujada perquè l’esquí es va deixar anar a temps i no li va provocar una nova lesió. Abans, fa un any, també va provocar un debat públic, però aquella vegada centrat en el seu cul. Va ser arran d’una fotografia compartida en el seu compte oficial d’Instagram i d’una pregunta picant llançada des d’aquesta xarxa social. En la imatge, l’ex de Tiger Woods apareixia d’esquena, mostrant les seves natges durant una sessió d’entrenamen­ts a Aspen (Colorado), i l’acompanyav­a amb la pregunta “Creieu que el meu cul surt gras amb aquest mono de velocitat?”. Els followers d’aquesta bellesa de 32 anys, com era d’esperar, no es van fer pregar i van col·lapsar la xarxa amb les seves respostes. Tot elogis per a l’esquiadora que, per cert, es deia Lindsey Kildow abans del seu primer i únic matrimoni fracassat.

La setmana passada va revolucion­ar la xarxa amb el vídeo on apareix destrossan­t un esquí a cops de martell

 ??  ??
 ??  ??
 ?? D DIPASUPIL / GETTY IMAGES ??
D DIPASUPIL / GETTY IMAGES
 ?? ALAIN GROSCLAUDE / GETTY IMAGES ?? lindsey vonn
ALAIN GROSCLAUDE / GETTY IMAGES lindsey vonn

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain