La Vanguardia (Català)

La psicopedag­oga que substituei­x Oriol Junqueras

MAITE AYMERICH FA UN MES QUE ÉS AL CAPDAVANT DE L’ALCALDIA DE SANT VICENÇ DELS HORTS, ON VA ARRIBAR PER SORPRESA PER SUBSTITUIR EL LÍDER D’ERC, ORIOL JUNQUERAS. PROVÉ DE L’ACTIVISME SOCIAL I DES D’ALLÀ VA IMPULSAR UNA CONSULTA AL MUNICIPI PER PROTEGIR EL

- DAVID PALACIOS Barcelona

En menys de dues setmanes va canviar la seva vida. Maite Aymerich, la nova alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts des de fa amb prou feines un mes, va tenir només quinze dies per digerir que seria la substituta a l’alcaldia d’Oriol Junqueras, actual vicepresid­ent econòmic de la Generalita­t. “No pensava en absolut que tornaria de les vacances de Reis i seria alcaldessa”, reconeix Aymerich, que compagina les seves tasques polítiques amb la feina com a psicopedag­oga en un centre del municipi.

De pares pagesos, “l’Aymerich” –així és com la coneixen les seves amistats– s’ha passat tota la vida vinculada a aquest municipi del Baix Llobregat. “Sóc de tradició vicentina, amb V”, remarca. Va créixer amb les seves quatre germanes i un germà a ca l’Aymerich, una típica masia catalana familiar del segle XV situada al mateix municipi. “Vaig néixer a casa meva, com es feia abans. Els meus posteriors germans ja ho van fer a l’hospital de Molins de Rei”, recorda amb nostàlgia.

Va cursar els seus primers anys d’educació obligatòri­a a l’escola Immaculada, encara que anys més tard es va traslladar fins a la ciutat veïna de Sant Feliu de Llobregat per prosseguir els estudis. Posteriorm­ent es va matricular en l’aleshores acabat d’inaugurar institut de Sant Vicenç dels Horts, del qual va formar part de la segona promoció d’estudiants. “S’havia d’anar a l’institut d’aquí, era la moda”, assegura.

L’estiu del 1987 es va graduar en Filosofia i Ciències de l’Educació a la Universita­t de Barcelona, tan sols uns mesos després de néixer un dels seus dos fills. D’aquells anys li queda el record de l’assignatur­a pedagogia social i d’una intensa discussió sobre economia i educació que va mantenir amb un dels seus professors. “En aquells temps tenia un plantejame­nt idealista de l’educació, en el sentit dels valors”, apunta. Per Aymerich, l’educació “és un ascensor per aspirar a situacions de més confort, projecció i riquesa personal i social,” un principi que ara intenta aplicar de forma paral·lela en la seva faceta d’alcaldessa per a un “futur millor” dels gairebé 28.000 vicentins, “o almenys per a la major part d’ells”.

Maite Aymerich ha estat una dona polifacèti­ca en la seva carrera laboral i ha treballat com a monitora en un centre lúdic, com a educadora social i en un centre de menors amb trastorns mentals a Sitges, on va estar vinculada durant set anys. “És on realment he madurat”, assegura Aymerich, que recorda com “tenia la sensació d’estar abduïda en un submón” quan entrava cada dia per la porta del centre.

L’alcaldessa també es va impli-

De pares pagesos, va néixer en una masia del segle XV en el si d’una família nombrosa i té dos fills No parla gaire sovint amb el líder d’ERC, però mantenen contacte en diversos grups de WhatsApp

car de forma activa en nombroses iniciative­s i moviments ciutadans. La seva primera presa de contacte amb la política municipal es va produir quan Maite Aymerich va liderar una plataforma ciutadana en contra d’un pla urbanístic que pretenia convertir una part de la façana agrícola de Sant Vicenç en un miler de pisos socials. “El debat era complicat perquè es va generar el discurs que aquests nous habitatges serien per als nostres fills, que llavors havien d’anar-se’n per l’alt preu del sòl”, assegura.

La gran pressió veïnal va portar el 2009 a fer una consulta entre els veïns sobre l’ús d’aquests espais agrícoles, una consulta per la qual “per sort, no ens van empresonar”, fa broma Aymerich en relació amb la consulta independen­tista del 9-N que ha portat recentment Artur Mas davant la justícia. Va ser a partir d’aquell moment quan van començar les seves “simpaties polítiques” amb Esquerra. En un primer moment es va presentar en les llistes com a independen­t i en les últimes eleccions municipals ja ho va fer com a militant del partit.

Amb l’exalcalde Junqueras manté una bona relació personal. “Té una capacitat d’explicar-se molt bé i de fer atractiu el que explica”, apunta. Encara que no parlen gaire sovint, sí que intercanvi­en consells i punts de vista sobre el municipi “amb una simple trucada” o un missatge. Aymerich comparteix amb Oriol Junqueras diversos grups de WhatsApp i recorda que tenen pendent en els propers dies un dinar a Sant Vicenç per posar-se al dia.

Afronta la seva nova etapa com a alcaldessa amb “il·lusió” i al mateix temps amb “vertigen pels moments que vivim”. Entre les seves premisses bàsiques hi ha la de defensar la identitat de Sant Vicenç dels Horts, com ja ho va fer en la seva etapa com a activista social. El moment que viu Catalunya li va fer donar un pas cap endavant i acceptar aquesta nova responsabi­litat, però té clar que no es planteja, a diferència del seu predecesso­r en el càrrec, fer una carrera política des de l’alcaldia.

Compagina l’alcaldia amb la feina en un centre educatiu i afirma que no vol fer carrera política

 ??  ?? L’alcaldessa Aymerich dalt d’una olivera de la zona agrícola que, quan era activista, va ajudar a protegir i que formava part del projecte urbanístic que pretenia reconverti­r-lo en habitatges
maite aymerich
L’alcaldessa Aymerich dalt d’una olivera de la zona agrícola que, quan era activista, va ajudar a protegir i que formava part del projecte urbanístic que pretenia reconverti­r-lo en habitatges maite aymerich
 ?? GEMMA MIRALDA ??
GEMMA MIRALDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain