La Vanguardia (Català)

L’estrella negra dels Oscar polèmics

EL CÒMIC DE COLOR CHRIS ROCK SERÀ L’ENCARREGAT DE PRESENTAR LA NOVA GALA DELS OSCAR, MARCADA PER LES ACUSACIONS DE DISCRIMINA­CIÓ RACIAL CONTRA L’ACADÈMIA. ROCK JA VA CONDUIR LA CERIMÒNIA EL 2005

- IRENE HERRERO Barcelona

La d’aquest any no serà una gala més dels Oscar. La 88a edició dels premis de l’Acadèmia de Hollywood, que se celebrarà la matinada d’aquest dilluns, pot marcar un abans i un després de la cèlebre catifa vermella del teatre Dolby de Los Angeles, ja que actors de la talla de Will Smith i la seva dona Jada Pinkett, el director Spike Lee i algunes altres figures de la comunitat negra del cinema nord-americà han anunciat que boicotejar­an la cerimònia no anant-hi per reivindica­r la presència d’actors negres en els premis. I és que, per segon any consecutiu, no hi ha cap afroameric­à entre els 20 candidats a les quatre categories d’interpreta­ció.

Qui sí que hi serà, i és negre, és Chris Rock, que serà el presentado­r de la gala per segona vegada. En la primera, el 2005, no va obtenir un èxit especial. El seu estil d’humor no va convèncer ni els crítics televisius ni alguns dels seus col·legues intèrprets que li van recriminar alguns dels seus acudits.

Comediant, actor, guionista, productor i director de cinema. Christophe­r Julius Rock III ha après totes aquestes facetes en la seva vida profession­al, que ha tingut molts principis. El primer va ser el 1985 com a còmic a Nova York. Gràcies a això, es va fer amic d’Eddie Murphy, el seu mentor, que li va donar el seu primer paper a Superdetec­tiu a

Hollywood II. Cinc anys després, Rock va entrar a l’equip de còmics de la sèrie Saturday night live (SNL). Va formar part dels Nois Dolents de SNL amb David Spade, Adam Sandler i Chris Farley. Però això va acabar aviat, perquè Chris, frustrat per aparèixer només en el seu paper de Nat X, va deixar el xou el 1993 i es va unir a la sèrie In living color, que va ser un fracàs.

El segon principi va ser en la seva carrera cinematogr­àfica amb

CB4, que va escriure i va protago- nitzar ell mateix. La pel·lícula va ser número u als Estats Units, però en la resta de països va tenir molt poca distribuci­ó. Després d’això només ha tornat a treballar de manera puntual en el cinema, centrant-se sobretot en els seus xous com a còmic.

Bring the pain, xou del 1996, va convertir Rock en un dels millors comediants de la indústria. El programa incloïa comentaris ra- cistes per part de l’actor, que van provocar controvèrs­ia, però això no va impedir que guanyés dos premis Emmy. També va fer de comentaris­ta en el programa de Comedy Central per a les eleccions presidenci­als dels Estats Units el 1996 Politicall­y incorrect. I de nou va tornar a guanyar un Emmy pel seu talk show The Chris

Rock Show, aclamat especialme­nt per les entreviste­s que feia a per- sonatges famosos. En total, la seva carrera a la televisió li ha reportat tres Emmy i quinze nominacion­s, una bona collita.

Encara que en el seu pas pel cinema no ha aconseguit el mateix èxit, Rock no ha perdut el temps i també ha escrit llibres, ha gravat un disc i fins i tot ha filmat vídeos musicals de cançons pròpies.

Rock té un estil còmic que precisamen­t se centra molt en les re-

És amic d’Eddie Murphy, que li va donar el seu primer paper a ‘Superdetec­tiu a Hollywood II’ El seu humor està precisamen­t molt centrat en el racisme i les diferèncie­s socials als Estats Units

ferències al racisme i les diferèncie­s socials als Estats Units, influït per la seva infantesa com a negre en una escola pública de blancs. I amb aquest humor arriba a una catifa vermella esquitxada aquest any més que mai per les acusacions de la discrimina­ció racial en la indústria del cinema americà.

El cantant, actor i compositor Tyrese Gibson i el famós raper 50 Cent van demanar a Rock que renunciés a presentar els premis, però ell ha continuat endavant. Sobre això sembla decisiu el que ha manifestat el productor de la cerimònia, Reginald Hudlin: “Rock i el seu equip de guionistes han decidit refer el guió que tenien abans del problema del boicot. Han escrit un nou xou”.

L’humor de Chris, corrosiu i àcid, s’ha considerat difícil entre els membres de l’Acadèmia. No és estrany atesa l’elevada edat mitjana del col·lectiu. De fet, després del boicot i després d’una votació unànime, s’ha decidit augmentar la representa­ció de dones i minories en una acadèmia que té un 93% de membres blancs, i d’ells el 76% són homes i amb una edat mitjana de 63 anys. I la presidenta, Cheryl Boone Isaacs, ha anunciat que hi haurà més canvis per provar de minimitzar les discrimina­cions.

Sembla clar, doncs, que alguna cosa s’està movent a Hollywood i que aquesta gala pot ser clau, pot ser el començamen­t d’una nova etapa dels premis. I pot ser decisiu el protagonis­me de Rock, un negre dins d’una gala boicotejad­a per les sospites de discrimina­ció racial.

 ??  ?? Després de presentar els Oscar el 2005, Chris Rock va tornar a la gala el 2012 per lliurar un premi
Després de presentar els Oscar el 2005, Chris Rock va tornar a la gala el 2012 per lliurar un premi
 ?? MARK DAVIS / GETTY ??
MARK DAVIS / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain