La Vanguardia (Català)

DE MARE, NOMÉS UNA

- TERESA AMIGUET

El 1942 va ser l’any de Casablanca, però també de Bambi, el cervatell que va veure la llum el 9 d’agost d’aquell any a la pantalla del mític Radio City Music Hall novaiorquè­s. Es pot plorar d’adult amb el comiat d’Ilsa i Rick a l’aeroport, però el cert és que més han plorat, a llàgrima viva i durant generacion­s, els nens i nenes que veien les seves pors més profundes reflectide­s en el desconsol de Bambi quan la seva mare és abatuda, episodi que va irritar en gran manera els caçadors nord-americans de l’època. Per aquells dies ningú no imaginava que allò seria una obra de culte i Roy Disney, el germà gran de Walt, li va enviar un telegrama imbuït de por cerval davant les primeres dades de la taquilla: “Ens hem quedat per sota dels 4.000 dòlars que esperàvem. Impossible tancar un acord per continuar a la cartellera la tercera setmana’’.

De mare, només n’hi ha una i, a Espanya, Franco volia que no se li oblidés a ningú. El règim s’havia abocat a “la rehabilita­ció i exaltació dels valors morals” i des del 1940 se celebrava la festivitat del dia de la Mare, aquest ser “exemple d’abnegació i virtut” en la cosmovisió franquista. Una especialis­ta en el sacrifici, vaja.

La dona va retrocedir en el dret a vot i en la seva autonomia personal respecte a la Segona República, però com a mínim se li feia un homenatge una vegada a l’any. I per tant, la festivitat tenia lloc el 8 de desembre, el mateix dia de la Immaculada Concepció de Maria, màxim exemple en què inspirarse, encara que la mitologia franquista també proposava a les mestresses de casa d’inspirar-se en grans reines com Maria de Molina i Isabel la Catòlica.

En realitat, moltes mares espanyoles d’aquella època estaven més a prop del retrat escrit per Miguel Hernández a les seves Nanas de la cebolla, compostes a la presó (on moriría aquell any víctima de la tuberculos­i): ‘’En la cuna del hambre mi niño estaba. Con sangre de cebolla se amamantaba’’. Eren els anys de la carestia, en els quals a elles els sobrava la ració de retòrica impartida pel règim, i els faltava el fonamental: l’aliment per als seus.

 ??  ?? La Mama Bambi es va morir i va traumatitz­ar tota una generació
La Mama Bambi es va morir i va traumatitz­ar tota una generació
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Les Nanas del poeta, un cant al sacrifici de la maternitat
Les Nanas del poeta, un cant al sacrifici de la maternitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain