La Vanguardia (Català)

Un respir per a Síria

Excepte alguns focus aïllats, el règim i els rebels respecten l’alto el foc

- INTERNACIO­NAL POLÍTICA

La primera treva en cinc anys de guerra civil siriana ha donat un respir als habitants del malparat país d’Orient mitjà, malgrat els incidents esporàdics que no han aconseguit trencar el pacte entre Rússia i els Estats Units.

Per primera vegada en cinc anys de rebel·lió i de guerres, “s’ha mantingut en gran part la treva de Síria” en paraules de l’enviat especial de l’ONU Staffan de Mistura. L’acord entre Rússia i els Estats Units ha estat acceptat pel Govern de Damasc i per l’oposició siriana aglutinada a la Comissió Suprema de Negociació. Patrocinad­a per l’Aràbia Saudita, representa un centenar de grupuscles establerts a les zones rebels ocupades de la nació. El Daeix o Estat Islàmic i el Front al-Nusra, vinculat a Al-Qaida, van ser exclosos de la mesa de negociació perquè van ser considerat­s organitzac­ions terroriste­s.

Un dels greus obstacles d’aquesta iniciativa de pau, sorgida d’una llarga i insistent acció internacio­nal, és la imbricació d’alguns dels grups rebels, que en principi van acceptar l’acord, amb el Front al-Nusra, del qual són els seus aliats, en regions com la Guta oriental, antigament l’oasi de Damasc.

Va ser precisamen­t des de les seves localitats perifèriqu­es, Duma i Jobar, des d’on es van disparar diversos obusos sobre barris residencia­ls de la capital, en una de les violacions de l’alto el foc més significat­ives. El front de Jobar i Duma amenaça l’exèrcit sirià a pocs quilòmetre­s de Damasc. Aquests grups estan atrapats en un dilema: o continuen col·laborant amb el Front al-Nusra, i queden així exposats als atacs de l’exèrcit i dels avions russos, o si conclouen la seva aliança que tant els reforça quedaran molt desarmats en la seva guerra contra Baixar al-Assad.

Les violacions de l’alto el foc han tingut lloc en diverses zones del territori nacional, en altres localitats de la Guta i a les províncies de Latakia i de Hama, un dels centres més actius de la rebel·lió dels Germans Musul- mans. Rússia ha suspès els seus habituals vols aeris a fi d’“evitar qualsevol error en els bombardejo­s”.

En la vigília de l’entrada en vigor de l’alto el foc va atacar posicions rebels, i no només les de l’Estat Islàmic i al-Nusra. L’oposició siriana ha advertit el Govern d’Al-Assad i els seus aliats que “s’abstinguin de dur a terme operacions hostils contra grups de l’oposició amb l’excusa que fan la guerra al terrorisme”.

Ara per ara es parla només d’incidents esporàdics i s’insisteix en la relativa calma d’aquest primer dia de l’alto el foc després de cinc anys d’enfrontame­nts iniciats a mitjans del mes de març del 2011, quan la rebel·lió siriana va sorprendre mig món. Llavors no es creia que un règim tan poderós com el de Damasc pogués ser atacat o debili- tat. Els seus dirigents estaven persuadits que l’excepció siriana els protegiria de les primaveres

àrabs que florien al seu voltant. Si aquest acord s’ha pogut dur a terme és, també perquè en el seu text ja s’ha evitat, com en projectes anteriors que no van prosperar, referir-se clarament a la transició política del règim. Ja no s’exigeix de manera clara per part de l’oposició que Baixar al-Assad abandoni el poder.

El Front al-Nusra havia demanat als seus infeudats que rebutgessi­n aquesta “treva humiliant”: “És un engany d’Occident i d’Amèrica per empenye’ns a acceptar el règim. Combatents de Síria armeu-vos amb coratge i no temeu ni els seus soldats ni els seus avions!”. Al-Nusra pretén presentar-se com l’únic grup que continua combatent les tropes d’Al-Assad. Podria aprofitar la treva per augmentar el seu prestigi en el camp de batalla i reclutar més homes gràcies als seus diners i a la seva organitzac­ió. Amb la seva campanya del terror continuarà pressionan­t el règim.

Si l’alto el foc es manté en vigor, es podran encaminar els ajuts humanitari­s a les poblacions civils assetjades. Staffan de Mistura ha anunciat que el 7 de març es reprengues­sin a Ginebra les negociacio­ns de pau.

Exclòs de la mesa de negociació, el Front al-Nusra demana no cedir davant l’“engany d’Occident i Amèrica”

 ?? BASSAM KHABIEH / REUTERS ?? Un nen enmig de la runa a Duma, localitat rebel als afores de Damasc, un dels llocs on es va violar la treva pactada
BASSAM KHABIEH / REUTERS Un nen enmig de la runa a Duma, localitat rebel als afores de Damasc, un dels llocs on es va violar la treva pactada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain