La Vanguardia (Català)

Fort vot de càstig dels irlandesos a l’austeritat

L’oposició conservado­ra acaricia el triomf a les eleccions legislativ­es

- DUBLÍN Redacció i agències

Els irlandesos han castigat a les urnes cinc anys de polítiques d’austeritat que han recaigut, especialme­nt, sobre l’esquena de les rendes mitjanes i baixes. La coalició de govern, formada pel Fine Gael (centreesqu­erra) i el Partit Laborista, ha quedat lluny de la majoria, segons dos sondejos a peu d’urna.

Encara que les eleccions es van celebrar divendres no s’espera que hi hagi resultats fins avui. El recompte a mà, gairebé artesanal, és molt lent.

El primer ministre, Enda Kenny, líder del partit Fine Gael, ha fet campanya sobre la necessitat d’un govern estable per apuntalar la incipient recuperaci­ó econòmica.

L’electorat, tanmateix, l’ha castigat. Les retallades en l’Estat de benestar, els salaris congelats

El nou Parlament està tan dividit que és molt possible que no es pugui formar govern

i la pujada d’impostos han enfonsat moltes famílies de la classe mitjana, que han preferit donar suport a l’alternativ­a conservado­ra que encapçala Micheál Martin, líder del partit Fianna Fáil.

Els nacionalis­tes del Sinn Féin, antic braç polític de l’IRA, van obtenir un gran resultat i, amb Gerry Adams al capdavant, van quedar en tercer lloc havent lliurat una campanya molt crítica amb l’austeritat.

Els resultats, si es confirmen el que ahir avançaven els sonde- jos, produiran un Dáil (parlament) sense majoria.

Michael Marsh, politòleg del Trinity College de Dublín, assegura que els números no surten. L’única possibilit­at de formar govern passaria per una gran aliança, a l’alemanya, entre el Fianna Fáil i el Fine Gael.

Aquests dos partits, tot i això, estan enfrontats des de la guerra civil i no han treballat mai junts. Durant la campanya, tant Kenny com Martin van rebutjar aquesta possibilit­at.

El Dáil es reunirà el 10 de març i si aleshores no ha estat possible formar cap aliança de govern, no quedarà cap altra alternativ­a que tornar a convocar eleccions. Kenny rebrà el suport dels laboristes per repetir com a

taoiseach (primer ministre) però no n’hi haurà prou.

Repetir les eleccions tampoc sembla que sigui la solució. Divendres va votar un 66%, una participac­ió suficient que no serà tan important en una segona votació. El resultat no serà gaire diferent, segons coincideix­en els analistes.

La pressió serà molt forta perquè els dos partits tradiciona­ls superin les desavinenc­es històrique­s i formin una gran coalició, possibleme­nt alternant-se el càrrec de taoiseach. És el que vol la classe empresaria­l i financera.

Els laboristes, que han perdut més de deu punts, s’han descartat per a qualsevol aliança. Necessiten repensar el partit des de la base.

 ?? CLODAGH KILCOYNE / REUTERS ?? El recompte, com aquest a Castlebar, és lent, a mà, seguint un mètode artesanal
CLODAGH KILCOYNE / REUTERS El recompte, com aquest a Castlebar, és lent, a mà, seguint un mètode artesanal
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain