La Vanguardia (Català)

Un pont per plorar Nemtsov

Milers de persones marxen pel centre de Moscou i altres ciutats en memòria de l’opositor liberal assassinat fa un any

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Les han retirat els serveis municipals i les han destruït “grups de vàndals”. Però els activistes de l’oposició liberal russa han continuat portant flors al pont Bolxoi Moskvorets­ki, al centre de Moscou. “És en honor de Borís Nemtsov, un home que va unir Rússia, al contrari del que ha fet Putin, que l’ha desunit i li ha creat enemics”, assegura en referència al conflicte amb Ucraïna Borís Kazadàiev, enginyer jubilat de 72 anys, un dels voluntaris que ahir cuidava el lloc.

“Cada cinc dies venien les brigades municipals i retiraven les flors i tot el que havia col·locat la gent. Aquí van matar Nemtsov fa un any i aquí volem el recordar”, diu una altra voluntària, que assegura que ha fet guàrdia en aquest lloc fatídic cada cap de setmana. Ahir, quan feia un any de l’assassinat, centenars de moscovites van continuar col·locant-hi clavells, roses i crisantems, espelmes, fotografie­s, icones i missatges escrits en paper.

Nemtsov va ser un dels polítics més populars de Rússia a la dècada del 1990. Governador de la província de Nijni Nóvgorod, va ser després viceprimer ministre amb Borís Ieltsin. El seu nom va sonar fins i tot com a possible successor. Però després de l’arribada de Vladímir Putin al poder, els liberals van passar a l’oposició, i avui estan gairebé apartats de les institucio­ns.

Els seus companys de lluita volien celebrar l’aniversari amb una manifestac­ió que passés per aquí, a cent metres dels murs del Kremlin i de la plaça Roja. Però l’Ajuntament no l’ha autoritzat. Com a alternativ­a, va proposar una marxa per l’anell dels bulevards del centre de la ciutat, el mateix recorregut que després de l’enterramen­t de Nemtsov va reunir milers de persones l’any passat. Ahir un altre cop milers de persones van anar a retre homenatge a un dels opositors més carismàtic­s de Rússia. Segons la policia, 7.500; segons els organitzad­ors, més de 22.000.

Molts dels manifestan­ts portaven ahir retrats de Nemtsov sobre la tricolor russa (blanc, blau i vermell). Tot un homenatge a l’home que en diverses ocasions va assenyalar que la bandera russa havia de ser present a les manifestac­ions de l’oposició. “Encara que ens oposem a Putin i al Kremlin, jo també sóc un patriota rus”, li va dir a aquest correspons­al tres mesos abans de la nit fatal. Altres pancartes recordaven algunes de les seves frases: “Rússia serà lliure”, “Estic en contra de l’annexió de Crimea”, que fa referència a la seva ferma posició a la intervenci­ó russa a Ucraïna.

Encapçalav­a la marxa una gran pancarta, negre sobre vermell: “Assassinat per la llibertat”. Hi havien dibuixat uns quants forats en forma de trets de bala. Després, pancartes del partit de Nemtsov, Parnàs. També de Iàbloko, amb qui Parnàs negocia una aliança per a les eleccions parlamentà­ries de setembre. I del Partit del Progrés, que lidera el blogaire anticorrup­ció Aleksei Navalni.

“No es pot comparar amb altres assassinat­s per encàrrec. Aquest va ser clarament polític, comès per la seva posició a favor de la llibertat”, comentava un altre polític liberal, Grigori Iavlinski, fundador de Iàbloko, que va comparar aquest fet amb “els temps de l’estalinism­e”.

El Comitè d’Investigac­ió de Rússia va detenir cinc sospitosos,

Els activistes volen un monument al lloc on Nemtsov va caure assassinat a trets L’oposició exigeix una investigac­ió “fins al final” per trobar el cervell del crim

originaris de Txetxènia. La relació d’ells, especialme­nt del presumpte autor dels trets, Zaúr Dadàiev, amb les forces especials d’aquesta regió fan sospitar l’oposició que d’alguna manera hi podria haver pres part el president de Txetxènia, l’home del Kremlin en aquesta regió, Ramzan Kadírov. Han demanat a la fiscalia que interrogui­n Kadírov i altres alts càrrecs del govern txetxè, però no sembla que els investigad­ors hi estiguin interessat­s.

Després de la seva detenció, Kadírov va defensar públicamen­t Dadàiev, de qui va dir que era un “veritable patriota” rus. Dadàiev va formar part del batalló Séver de les forces lleials al líder txetxè. L’oposició rebutja les conclusion­s del Comitè d’Investigac­ió, que assenyala com a organitzad­or un policia de baix rang.

“Aquest assassinat va ser un càstig públic”, va dir ahir Navalni. “Aquesta és una marxa en honor de Nemtsov, però també per exigir una investigac­ió fins al final”.

Nemtsov va caure sobre l’asfalt del pont Bolxoi Moskvorets­ki el 27 de febrer del 2015 a les 23.31. A

A CENT METRES DEL KREMLIN

UN ASSASSINAT POLÍTIC

l’hora d’enviar aquesta crònica, molts liberals es preparaven per reunir-se al pont a la mateixa hora del magnicidi. Estaven convocats per fer un minut de silenci. “Continuare­m venint, però si hi hagués un monument per a Nemtsov ho faríem tranquil·lament, amb els amics o la meva néta”, assegurava l’enginyer Kazadàiev.

 ??  ??
 ?? DMITRI LOVETSKY / AP ?? Unificador. Els liberals, com aquests que es van reunir ahir a Sant Petersburg, creuen que Nemtsov podria haver unificat Rússia i haver impulsat l’Estat de dret, però va ser assassinat per uns txetxens a les ordres de no se sap qui.
DMITRI LOVETSKY / AP Unificador. Els liberals, com aquests que es van reunir ahir a Sant Petersburg, creuen que Nemtsov podria haver unificat Rússia i haver impulsat l’Estat de dret, però va ser assassinat per uns txetxens a les ordres de no se sap qui.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain