La Vanguardia (Català)

Guatemala condemna dos exmilitars per haver violat i esclavitza­t indígenes

Menchú celebra el judici “històric” als abusos de la guerra

- GUATEMALA Agències i redacció

Un tribunal de Guatemala va condemnar divendres un tinent coronel retirat i un exparamili­tar a 120 i 240 anys de presó, respectiva­ment, per assassinat, violació i esclavitud de dones indígenes als anys vuitanta. Es tracta d’un veredicte històric, ja que és la primera vegada que el país centreamer­icà castiga els crims sexuals comesos per les forces armades durant la brutal guerra civil, que es va estendre entre el 1960 i el 1996.

El públic va esclatar a cridar “justícia!” quan la jutgessa Jazmín Barrios va llegir la sentència. La premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú va abraçar les onze víctimes i va dir: “Això és històric, és un gran pas per a les dones i sobretot per a les víctimes”.

El militar retirat Esteelmer Reyes Girón, de 59 anys, va ser declarat culpable de crims contra la humanitat per sotmetre a servitud domèstica i sexual 15 dones de l’ètnia maia q’eqchi, així com per assassinar una dona i les seves dues filles. Heriberto Valdez Asij, de 74 anys, un civil que col·laborava amb l’exèrcit, va ser condemnat pels mateixos càrrecs d’esclavitud, a més de la desaparici­ó forçada de set homes. Els crims van tenir lloc a la base militar de Sepur Zarco –al nord del país– entre 1982 i 1983.

Durant el procés, les víctimes –amb la seva roba tradiciona­l indígena i el rostre ocult– van relatar els abusos que van patir i com la seva salut física i emocional es va deteriorar en aquells sis mesos d’horror. Després que l’exèrcit entrés a les seves comunitats, van començar les desaparici­ons i tortures dels homes. Les dones van ser obligades a cuinar i rentar la roba dels soldats. Eren violades sistemàtic­ament, de vegades en grup. Les injectaven per evitar malalties i embarassos.

Els condemnats, que hi apel·laran, ho neguen. L’advocat de Reyes insisteix que les dones no van ser violades, sinó que elles mateixes “es van prostituir”.

Tot i això, la jutgessa va considerar que els dos exmilitars no podien al·legar que desconeixi­en els fets pel poder que ostentaven. “Creiem fermament en els testimonis de les dones que van ser violades a Sepur Zarco –va dir–. La violació és un instrument de guerra, és una manera d’atacar el país. La dona es veia com a objectiu militar”.

Jazmín Barrios és la mateixa jutgessa que va dictar la sentència de 80 anys de presó contra el dictador Efraín Ríos Montt, després anul·lada pel Tribunal Constituci­onal per defectes de forma en el procés. L’advocat de Reyes va dir que en aquest cas passarà el mateix.

“La violació va ser una pràctica sistemàtic­a en els operatius militars i en les captures de les persones considerad­es sospitoses de donar suport a la guerrilla –denuncia l’informe Recuperaci­ón de la Memoria Histórica, que va elaborar als anys noranta el bisbe Juan Gerardi–. No obstant això, molts victimaris van considerar les violacions com una part natural, de poca importànci­a (...) dins de la considerac­ió de les dones com una part del botí de guerra”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain