La Vanguardia (Català)

Un frenètic debat 2.0

Podem va haver de decidir en només tres hores si trencava amb el PSOE

- FERNANDO GARCÍA Madrid

La cúpula de Podem va viure dimecres un dels seus matins més agitats, que es diu aviat, per a uns dirigents la rutina diària dels quals és frenesí. En tres hores, Pablo Iglesias i l’equip negociador capitaneja­t per Íñigo Errejón van haver de prendre una decisió particular­ment compromesa: en vista del document de 66 folis pactat entre PSOE i Ciutadans, convenia seguir negociant amb els socialiste­s i mantenir el compromís del líder de “deixar la pell” en les converses fins a l’últim moment? O aquell moment havia arribat? La necessitat de resoldre el dilema abans de la següent sessió negociador­a, prevista per a dos quarts de cinc d’aquell dia, va obligar els po

demites a encadenar reunions, consultes i trucades; a intercanvi­ar missatges, e-mails, WhatsApps i telegrams; a recollir informes orals i escrits, uns impresos i d’altres per via electrònic­a. Va ser un intens debat polític 2.0.

Les primeres informacio­ns del contingut de l’acord PSOE-C’s les va tenir Podem “per filtracion­s periodísti­ques”, van dir fonts del partit lila. Els contactes van començar immediatam­ent. Iglesias i Errejón, al costat dels membres del grup negociador i dirigents com Irene Montero, Rafael Mayoral, Carolina Bescansa, Xavier Domènech (En Comú Podem), Alexandra Fernández i Yolanda Díaz (En Marea) van demanar de seguida l’opinió a cada responsabl­e d’àrea, així com a assessors econòmics, jurídics i socials.

El conclave principal es va celebrar des de poc després de les dotze a la planta quarta del Congrés –on es reuneix el grup parlamenta­ri–, tot just acabar la compareixe­nça de Pedro Sánchez després de la firma de l’acord. Quan hi anava, Mayoral va comentar a La

Vanguardia: “A primera vista ens sembla preocupant; un pacte perillós per al país”, va dir. I a la pregunta de si es plantejave­n trencar la negociació amb el PSOE –a dues bandes, una de bilateral i una altra a quatre juntament amb IU i Compromís, va assenyalar amb aire dubitatiu: “Hem de llegir-ho a poc a poc”.

Gairebé alhora, la secretaria política que porta Errejón emetia una primera i precipitad­a valoració del pacte de Sánchez amb Albert Rivera: Podem continuari­a “treballant fins a l’últim minut”, per una coalició amb el PSOE, “en la reunió a quatre” de les forces d’esquerra. Eren moments de desconcert. Però els informes dels especialis­tes, arribats a la taula de debat per diverses rutes, van indicar un camí cada vegada més inevitable, segons el parer dels dirigents. “No deroguen la llei mordassa”, va dir un. “Ni la reforma laboral, ni el 135 de la Constituci­ó (sobre prioritat en la reducció del dèficit)”, va destacar un altre.

Alexandra Fernández, d’En Marea, va posar l’èmfasi en la “impossibil­itat” d’assegurar una des-

Va ser una discussió intensa, ràpida i multimèdia, en directe i via e-mail, WhatsApp i Telegram

pesa social decent sota els plantejame­nts fiscals i de dèficit del document. Domènech es va fer creus amb el rebuig a “tot intent” de celebrar “un referèndum constituci­onal” com el que planegen i contra el dret a decidir. Després d’hores de lectura crítica del pacte i dels informes sobre això, va arribar l’hora de decidir sobre la continuïta­t o la ruptura de la negociació. Mayoral va resumir així la situació: “És que no hi ha marc ni marge per a la negociació!”. Iglesias i Errejón van opinar igual.

A les 15.30 hores, els responsabl­es de premsa van llançar un missatge urgent als mitjans: roda de premsa d’Errejón a les quatre. El dirigent va proclamar: “El PSOE ja ha escollit, i la seva elecció és incompatib­le amb Podem”. Final de la història? No. “Encara tenim la mà estesa”, va dir Errejón.

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Negociador­s de Podem durant una reunió amb el PSOE
KIKO HUESCA / EFE Negociador­s de Podem durant una reunió amb el PSOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain