La Vanguardia (Català)

CDC insistirà en la coalició amb ERC si es repeteixen les generals

Unes noves eleccions condiciona­rien el calendari de la refundació

- JOSEP GISBERT Barcelona

CDC tornarà a plantejar la possibilit­at de formar una candidatur­a conjunta amb ERC si finalment resulta necessari repetir les eleccions generals. Aquesta és la hipòtesi de treball que té sobre la taula el partit d’Artur Mas, en espera de conèixer el desenllaç del procés d’investidur­a del nou president espanyol que s’obre aquesta setmana amb les primeres votacions. “Si hi tornés a haver eleccions espanyoles, crec que aquest debat l’hauríem de tornar a obrir i fer-lo en sentit de país”, va anunciar ahir la portaveu de CDC, Marta Pascal.

Des de la formació d’Artur Mas ja es va intentar reeditar per al 20-D la fórmula de la llista unitària de Junts pel Sí que havia funcionat el 27-S, però llavors el partit d’Oriol Junqueras s’hi va mostrar reticent i va preferir presentar-se en solitari. El resultat va ser que ERC va guanyar la partida a CDC –que es va presentar com a Democràcia i Llibertat en coalició amb Demòcrates de Catalunya i Reagrupame­nt– per un escó de diferència i una mica més de 30.000 vots. El sorpasso no va servir, tot i això, per aconseguir el triomf a Catalunya, que se’l va acabar enduent En Comú Podem, una circumstàn­cia que a les files de CDC es considera que es podria haver evitat precisamen­t amb una candidatur­a independen­tista conjunta. I aquest és un dels arguments que, arribat el cas, es tornarà a esgrimir davant d’ERC per justificar la necessitat de la llista unitària si el 26 de juny s’han de repetir les eleccions generals.

CDC, a més, també pensa posar en relleu que “l’experiènci­a de Junts pel Sí al Parlament funciona”, però, tal com va passar tres mesos enrere, la decisió última tornarà a quedar en mans d’ERC. Amb la particular­itat que, en la confecció de la candidatur­a per a unes noves eleccions –el 20-D la de Democràcia i Llibertat la va encapçalar Francesc Homs–, hi podria incidir en aquesta ocasió el procés de refundació del partit d’Artur Mas, en funció de quins siguin els dirigents que acabin adquirint més protagonis­me en la remodelada formació que sortirà del congrés previst per als dies 3, 4 i 5 de juny. Un procés de refundació, de tota manera, que al seu torn podria veure’s alterat en el calendari si CDC ha de preparar-se justament per a la celebració d’uns nous comicis el 26 del mateix mes.

La intenció de CDC, sigui com sigui, és aprofitar la transforma­ció interna a què s’està sotmetent el partit per intentar obrir el seu espai i ampliar-lo, entre d’altres, amb “els socialiste­s més catalanist­es i favorables al dret a decidir”, a qui el pacte del PSOE amb C’s “deixa absolutame­nt orfes” i que “podrien sentir-se còmodes” en el si del “nou instrument polític” que sortirà de la refundació, segons va subratllar Marta Pascal en declaracio­ns a l’agència Efe. La portaveu de CDC es va mostrar radicalmen­t contrària a un acord que “deixa Catalunya absolutame­nt a la cuneta”, que “amb l’oposició al referèndum té poc de progressis­ta i reformista” i que “denota un tic del passat”, en al·lusió al fet que, respecte a la qüestió catalana, no representa cap canvi sobre “la majoria absoluta devastador­a exercida pel PP”.

“Una vegada més es posa en evidència que un espanyol de dretes i un espanyol d’esquerres són el mateix, s’uneixen per anar en contra de Catalunya, i si a més hi afegim que C’s continua jugant a fer de marca blanca del PP, això no ens dóna cap tipus de marge”, va sentenciar Marta Pascal.

El partit de Mas aspira a captar els “socialiste­s catalanist­es orfes” després del pacte del PSOE amb C’s

 ?? GEMMA MIRALDA / ARXIU ?? Marta Pascal, portaveu de CDC, en una reunió recent del consell nacional del partit
GEMMA MIRALDA / ARXIU Marta Pascal, portaveu de CDC, en una reunió recent del consell nacional del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain