La Vanguardia (Català)

Comissari de la imaginació

- Isabel Garcia Pagan

El 1936, Salvador Dalí es va oferir per exercir de “comissari de la imaginació pública” de la Generalita­t republican­a. Li exigia a Jaume Miravitlle­s, comissari de propaganda, disposar d’un despatx a la Pedrera per abordar l’“organitzac­ió irracional de la vida quotidiana”. Avui el procés sobiranist­a ocupa l’espai polític quotidià a Catalunya i l’obsessió per exercir des de Madrid de guardians d’una immutable Constituci­ó, d’una banda, i d’astut president, per l’altre, bloqueja la imaginació.

Més a prop de la tinta xinesa i la lletra gòtica que de l’imaginari surrealist­a de Dalí, el nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha posat sobre la taula el concepte d’imaginació pública. Lluny d’alimentar el seu convencime­nt que les relacions amb una Generalita­t independen­tista seran tenses, recorda que correspon als polítics, i no a les resolucion­s judicials, canalitzar el debat obert a Catalunya i articular “respostes imaginativ­es” que puguin ser acceptades per una majoria social. Jesús María Barrientos va prendre possessió del càrrec divendres amb les autoritats assegudes en el més semblant a un banc dels acusats. No era una imatge onírica, excepte per l’excés de vellut granat del banc i la reivindica­ció de la presumpció d’innocència als rostres dels consellers de Justícia i Interior, la delegada del Govern central a Catalunya i l’inspector general de l’Exèrcit.

Dalí volia fer una cosa “sensaciona­lment revolucion­ària, sense antecedent­s en la història de la cultura” i Barrientos, amb un objectiu molt més terrenal, es va limitar a posar en evidència que la judicialit­zació del debat polític garanteix respostes legals, però que poden no ser les adequades. El tribunal que presideix n’haurà de donar i Barrientos ha optat

Els jutges insisteixe­n que els tribunals no resolen el conflicte català però Sánchez i Rivera no ofereixen respostes

per posar-se la tireta abans de la ferida. La querella pel procés de participac­ió del 9-N és fruit de la falta d’imaginació de l’Executiu del PP i, encara que el president del TSJC no amagui el seu convencime­nt que hi ha delicte en l’actuació de la Generalita­t, els magistrats s’hi juguen el seu prestigi i la imatge d’independèn­cia.

La mateixa estratègia va plasmar el Tribunal Constituci­onal el març del 2014 en la sentència contra la declaració de sobirania del Parlament. “Els problemes derivats de la voluntat d’una part de l’Estat d’alterar el seu estatus jurídic no poden ser resolts per aquest tribunal. (...) Els poders públics, i molt especialme­nt els poders territoria­ls, són els que estan cridats a resoldre, mitjançant el diàleg i la cooperació, els problemes d’aquest àmbit”. La resposta política han estat vuitanta recursos de l’administra­ció central i la Generalita­t en quatre anys.

A les portes d’un debat d’investidur­a al Congrés, l’anomenat desafiamen­t català continua orfe d’imaginació. Pedro Sánchez i Albert Rivera han acordat impulsar dues reformes de la Constituci­ó en una legislatur­a i ni una resposta per a Catalunya. És l’organitzac­ió irracional de la vida política quotidiana...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain