La Vanguardia (Català)

Preservar la sardana

-

La sardana és una dansa pròpia, única i democràtic­a. D’una banda, amb una formació instrument­al de cobla d’excel·lent sonoritat i textura musical, capaç d’assolir fites encara més sublims, com ja ho han demostrat egregis músics catalans. D’altra banda, com el ball festiu, alegre i popular que s’ha de cuidar, cultivar i conservar en tot el seu sentit. Tot fet social té els seus inicis en grans foguerades. La sardana ha tingut diferents períodes amb foguerades i calius, el que en diem rauxes i senys. La sardana té un escalf i un caliu impression­ant i el que cal és afegir-hi nou brancall sec que atiï nou foc per fer nova foguerada. Va néixer republican­a i reivindica­tiva. Amb les dictadures va renéixer amb força per sobre les prohibicio­ns. I ara, no hi ha motius per posar més llenya al foc?

Les persones grans o, que carai, diguem-ho clar, els vells, mantenim viu el caliu de la sardana i com sempre només sabem parlar dels nostres mals, però en contra del que rondinem, vivim més anys i amb més bon estat de salut.

Bona salut a la nostra dansa nacional de Catalunya i que cobles, compositor­s i balladors sapiguem mantenir la flama de la sardana, cridant que la sardana és viva, que escalfa, que crema els cors de tots els catalans.

FRANCESC SAGRERA RANDO Subscripto­r Castellar del Vallès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain