La Vanguardia (Català)

Repensar l’espai públic

- J. GALLIFA, degà de la facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL Josep Gallifa

Tenim integrada en l’opinió pública la dicotomia públic-privat. Associem a l’àmbit públic les caracterís­tiques exclusives d’equitat, igualtat i fins i tot garanties de justícia social.

El públic concebut com un patrimoni proporcion­at per l’Estat, garant de benestar. El privat quedaria associat a l’esfera de l’interès particular, personal, individual, amb matisos de legítim particular­isme i segurament algun matís d’egoisme. Aquesta dicotomia polaritza molts debats: econòmic, sanitari, educatiu, serveis socials, etcètera.

Repensar l’espai públic no suposa necessària­ment qüestionar la importànci­a de la funció pública i del sector públic en una societat avançada. Però sí fer notar que, en el nostre context, aquesta concepció del públic es remunta a la influència de la tradició napoleònic­a, i cal recordar que Napoleó va voler emular en l’estructura­ció dels estaments estatals el funcioname­nt militar. Així doncs alguna cosa potser pot quedar d’aquella inèrcia burocràtic­a i una mica autoritàri­a.

Michel Serres davant les dicotomies ens convida a buscar una tercera possibilit­at, un mitjancer entre extrems, un tercer element mediador, la tercera ribera. Entre el públic i el privat s’obre pas en molts contextos una tercera possibilit­at integrador­a d’oposats, la idea de bé comuna.

El bé comú naturalmen­t es pot aconseguir des de l’Estat, però també des de la iniciativa de la mateixa societat. No és el medi (qui presta el servei) el rellevant sinó la finalitat. Cobren importànci­a els ideals de contribuci­ó, col·laboració, detecció i satisfacci­ó de necessitat­s noves en les nostres complexes societats.

La implicació d’agents de la societat és en si mateixa un valor i pot aportar al bé comú. Des d’aquesta nova visió el públic passaria a ser entès com tot allò que contribuei­xi al bé comú, independen­tment de qui sigui la iniciativa. Com més bé general, més interès públic.

Alhora opera una redefinici­ó en moltes consciènci­es del que és el bé comú: cohesió i justícia social, progrés material però sobretot humà, benestar personal i sostenibil­itat mediambien­tal. Això requerirà noves formes col·laborative­s amb la implicació de tota la societat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain