La Vanguardia (Català)

La independèn­cia, increïble?

- José Antonio Zarzalejos

S’ha considerat “decebedor” que en el programa subscrit pel PSOE i Ciutadans no hi hagi una aproximaci­ó específica a la qüestió catalana. El sempre perspicaç Antón Costas argumentav­a a La Vanguardia del passat dia 24 que aquesta clamorosa omissió al document acordat pels dos partits respon a la falta de “credibilit­at” que els altres atribueixe­n al que els “independen­tistes estan fent”. En altres paraules, que la independèn­cia de Catalunya no es considera una hipòtesi versemblan­t i que, en conseqüènc­ia, la seva temptativa –el procés sobiranist­a– no requeriria un abordatge polític i constituci­onal urgent.

Molts coincidim a considerar que aquest càlcul podria resultar molt errat perquè la decisió de l’independen­tisme català d’enfortirse fins a assolir una clara majoria social és inequívoca. Desconèixe­r-ho des del futur govern central seria tant com practicar la política de l’estruç i versionar el quietisme del Govern del PP que tan mals resultats ha ofert. Un altre error complement­ari consisteix a considerar que l’anomenat problema català es planteja només en termes de secessió, la qual cosa és incerta. També es formula en d’altres: de nova col·locació emocional, de revisió de l’encaix de Catalunya en l’Estat constituci­onal i, fins i tot, de reformulac­ió del complet model territoria­l.

Tot i això, i encara que sembli paradoxal, el programa subscrit per Sánchez i Rivera disposa d’uns de sobreentes­os només explicable­s en vista del que passa a Catalunya. La subcomissi­ó que es preveu a la comissió Constituci­onal del Congrés, que ha de crear una ponència que redacti un projecte de reforma constituci­onal, ha d’abordar el títol VIII “i preceptes connexos” així com el desenvolup­ament del “concepte d’Estat Federal”. A més, els dos partits han subscrit un “Pacte complement­ari” en el qual plasmen “el permanent i inequívoc compromís compartit amb la unitat i la integritat d’Espanya i la defensa de l’ordre constituci­onal”. I subratllen encara més aquesta idea quan compromete­n la seva oposició “a tot intent de convocar un referèndum amb l’objectiu d’impulsar l’autodeterm­inació de qualsevol territori d’Espanya”.

En totes aquestes prevencion­s el PSOE i Ciutadans encapsulen la qüestió catalana. Sense la seva erupció, les anteriors resultarie­n mencions excèntriqu­es o innecessàr­ies, de manera que estan justificad­es per delimitar amb meridiana claredat els límits de la reforma constituci­onal prevista per al 2017 en la qual es contindria una resposta al desafiamen­t independen- tista i, des d’un altre punt de vista, a la demanda d’una tercera via que exclouria en tot cas una consulta binària i vinculant. De manera el·líptica i per la via de negació de segons quines fórmules, el PSOE i Ciutadans sí que tenen present el procés sobiranist­a, encara que, efectivame­nt, no li atribueixi­n prou viabilitat per esmen- tar-ho de forma expressa i raonableme­nt satisfactò­ria. Per dir-ho d’una altra manera: els dos partits expressen la seva negativa a la secessió però no resulten proactius a l’hora d’oferirli una alternativ­a que queda diferida –i delimitada– a una modificaci­ó de la Carta Magna.

Es presenten altres explicacio­ns complement­àries que explicarie­n l’absència voluminosa de Catalunya en el programa de Sánchez i Rivera. Com que és un acord obert a altres forces polítiques s’eludeixen concrecion­s dissuasive­s tret de la delimitaci­ó de la línia vermella del referèndum que també ho és per al PP, encara que no per a Podem i altres grups d’esquerra. En tot cas, és indubtable que l’omissió propositiv­a ha causat decepció i algunes estranyese­s.

La presumpta inversembl­ança de la independèn­cia catalana no és només un error de càlcul madrileny. És també la conseqüènc­ia de la sobreactua­ció del secessioni­sme català, que ha incorregut reiteradam­ent en la política-ficció i que ha demostrat –el descavalca­ment d’Artur Mas ho acreditari­a– una gran fragilitat, a més d’una aritmètica insuficien­t que han tunejat amb molt pocs escrúpols polítics i democràtic­s els líders de l’independen­tisme. D’altra banda, la idealitzac­ió populista de la independèn­cia com un desideràtu­m sembla voluntaris­ta i impostada en les instàncies –socials i econòmique­s, a més de les polítiques– que són les que descodifiq­uen els signes d’alarma que el procés català no ha aconseguit activar amb peremptori­etat ni dins ni fora d’Espanya.

Finalment caldria valorar en termes molt crítics el perquè i el per a què, en una lògica secessioni­sta, els 17 diputats d’ERC i DiL s’asseuen al Congrés dels Diputats. La seva deambulaci­ó parlamentà­ria causa desconcert i no estimula cap interlocuc­ió constructi­va i interessan­t. Hi ha presències que han de tenir un sentit i un objectiu. I la dels independen­tistes catalans al Parlament espanyol no en té ni un ni un altre.

La inversembl­ança de la independèn­cia es deu també a la política-ficció catalana

 ?? RAÚL ??
RAÚL
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain