La Vanguardia (Català)

La paella pel mànec

- Glòria Serra

Siguem honrats: el dret de vaga és, al nostre país, força. Sobre el paper tots els treballado­rs i treballado­res tenen dret a utilitzar l’aturada de la seva activitat laboral com a eina de pressió per aconseguir una determinad­a reivindica­ció. La realitat ens diu que això no és veritat. La vaga, a les empreses privades, és pràcticame­nt inexistent, excepte, paradoxalm­ent, quan la companyia és a punt de tancar. A vegades ha passat que els treballado­rs, més com a forma de protesta desesperad­a que convençuts que la vaga aturarà el tancament, es posen de braços plegats minuts abans que l’empresari tanqui les portes. Però l’actual mercat laboral, farcit de contractes temporals i amb bona part dels treballado­rs de les grans empreses fraccionat­s en diverses empreses subcontrac­tades, fa que ningú tingui ànims per intentar convocar una vaga o que les conseqüènc­ies puguin fer empitjorar encara més les coses.

Als organismes públics no és massa diferent. El funcionari habitualme­nt valora la solidesa del seu lloc de treball enfront de congelacio­ns salarials o retallada de pagues dobles, i no acostumen a triar la vaga per resoldre-ho. D’altra banda, en determinat­s departamen­ts l’aturada es notaria ben poc o tindria un abast limitat. Només metges i

Els únics que estem segurs sobre què passarà amb una vaga de metro i autobús som els ciutadans: ens tocarà el rebre

mestres tenen assegurada la repercussi­ó amb els centenars de milers de famílies i malalts afectats.

Però, indiscutib­lement i com hem comprovat de nou aquesta setmana, la reina de les vagues és la del transport públic. Tant li fa que sigui metro, autobús, tren o avió, aturar el transport atura una ciutat, un país o un planeta. Els controlado­rs aeris ho saben molt bé, com recordaran tots aquells que s’hagin passat hores i dies en un aeroport gràcies a l’ús indiscrimi­nat d’aquesta formidable palanca.

I arribem, de nou, a la vaga de metro a l’àrea metropolit­ana de Barcelona. De nou coincidint amb un esdevenime­nt que la magnifica com és el cas de l’MWC. Durant les tres dècades passades he informat molt i molt sovint sobre aquestes vagues. Acostumen a repetir sempre el mateix patró. Provoquen el caos i enormes pèrdues econòmique­s i en termes d’energia i temps per part dels ciutadans que paguen els sous dels vaguistes. Assistim sovint a acusacions, amb un to patibulari als mitjans de comunicaci­ó, fetes pels portaveus del comitè d’empresa (a mi m’han esbroncat sovint per fer preguntes inconvenie­nts). No resolen mai els problemes perquè sempre sembla que hi ha un nou esdevenime­nt que mereix una nova convocatòr­ia de vaga.

Enguany hi ha hagut una novetat: a Barcelona hi havia un govern d’esquerres que no s’havien enfrontat mai a la duresa negociador­a d’aquest tipus de funcionari. Increïblem­ent he tornat a sentir els mateixos arguments que, en edicions anteriors, havien utilitzat partits i dirigents ben diferents. S’ha negociat fins al final per evitar la vaga, és incompatib­le continuar parlant si no es desconvoca l’aturada, és una mesura desproporc­ionada, etcètera. L’alcaldessa Colau ha resolt el misteri amb una frase entenedora: no es té la mateixa informació sobre una vaga des de fora que quan un seu en un dels costats de la taula de negociació. Naturalmen­t. De la mateixa manera que els únics que estem segurs sobre què passarà amb una vaga de metro i autobús som els ciutadans i usuaris: tenim tota la informació que ens cal per saber que ens tocarà el rebre.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain