La Vanguardia (Català)

“No canviarem d’òrgans com canviem de pneumàtics”

La medicina regenerati­va aposta per biopròtesi­s i implants cel·lulars

- M. RIUS Barcelona

El director del Centre de Medicina Regenerati­va de Barcelona (CMRB), Ángel Raya, creu que el somni d’un cos recanviabl­e és força realista i assequible en un horitzó temporal força pròxim. No obstant això, opina que no arribarà a partir de la fabricació d’òrgans de substituci­ó, sinó de la recuperaci­ó funcional dels que ja existeixen. “Jo no veig un futur en què anem a l’hospital perquè ens canviïn la mà o l’òrgan que ha deixat de funcionar com qui va al taller a canviar un pneumàtic; el que sí que veig és un horitzó en el qual recuperem la funció d’una mà perduda gràcies a una pròtesi que combina mecànica, electrònic­a i material biològic, i una medicina que aplica pegats de cèl·lules per recuperar o suplir l’òrgan que ha deixat de funcionar”, afirma Raya.

De fet, al CMRB treballen precisamen­t en la creació de teixits per reparar òrgans malalts. Als seus laboratori­s cultiven ja trossets de miocardi, teixit amb cèl·lules de l’epiteli de la retina i neurones per aconseguir petites porcions de cervell. Els trossets de miocardi, d’un parell de centímetre­s, s’implanten en porcs infartats per tal d’enfortir-ne el cor i l’objectiu és, una vegada es confirmi que és segur, iniciar un assaig clínic per provar-ne l’eficàcia en persones amb insuficièn­cia cardíaca. El teixit de retina ja s’està provant com a possible tractament per a un tipus de ceguesa associada a l’edat. L’assaig clínic, que s’està fent al Japó, consisteix a injectar a l’ull del pacient les cèl·lules de l’epiteli pigmentat de la retina per, a través d’elles, mantenir vius els fotorecept­ors.

En el cas de les neurones, l’objectiu del CMRB no és aconseguir trossos de cervell per implantar en pacients sinó fer-los servir per estudiar com es desencaden­en algunes malalties i poder provar fàrmacs que millorin el problema.

El cap de cirurgia de l’hospital Virgen del Rocío i investigad­or de l’Institut de Biomedicin­a de Sevilla, Fernando de la Portilla, també considera que els aven- ços en medicina regenerati­va que són més a prop de fer-se realitat són els basats en implants cel·lulars. “El fet d’agafar cèl·lules d’una persona i implantar-les allà on fan falta ja està sortint del laboratori i s’està provant en pacients en assajos clínics o com a tractament d’ús compassiu”, assenyala. En el seu cas, ho està fent amb cèl·lules musculars de l’esfínter, que s’implanten en dones amb incontinèn­cia fecal perquè se’ls va trencar l’esfínter durant un part. “En comptes de suturar l’esfínter hi posem cèl·lules perquè restitueix­in el múscul”, detalla. També proven la implantaci­ó d’aquestes cèl·lules musculars en persones amb una malaltia inflamatòr­ia i fístula anal, i l’experiènci­a està resultant positiva. “La teràpia cel·lular està obtenint grans fites i ja falta poc per a l’aplicació clínica”, comenta l’especialis­ta en enginyeria de teixits de la Universita­t de Sevilla, que no amaga que el principal fre per tal que allò que ja han vist al laboratori es pugui aplicar a la pràctica mèdica com a teràpia habitual és la legislació actual sobre assajos clínics, que preveu terminis molt llargs per a cada fase de verificaci­ó.

Tant Raya com De la Portilla apunten que la consecució del cos recanviabl­e passa per la confluènci­a de discipline­s com la teràpia cel·lular, la robòtica o l’electrònic­a. “Podem cultivar múscul per recuperar l’esfínter, però si el cos no aconseguei­x regenerar els nervis, necessitar­em combinar aquest múscul amb un estimulado­r elèctric”, exemplific­a De la Portilla. I Raya emfatitza els resultats excel·lents que ja s’estan obtenint de la combinació de pròtesis mecàniques amb materials biològics per aconseguir extremitat­s biòniques: “En aquest àmbit diria que estem al límit del que la tecnologia ens pot donar”.

ÀNGEL RAYA (CMRB) “En un horitzó pròxim no se substituir­an peces, sinó que es recuperara­n funcions”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain