La Vanguardia (Català)

“Volem aprendre a reprograma­r les cèl·lules”

Maria Pia Cosma i Melike Lakadamyal­i, biòloga del CRG i física de l’ICFO

- JOSEP CORBELLA Castelldef­els

Amb l’objectiu de desenvolup­ar tractament­s de medicina regenerati­va, Maria Pia Cosma investiga com fer que cèl·lules de teixits adults es converteix­in en cèl·lules mare. “Fa tres anys, per comprendre en què són diferents les cèl·lules mare de les cèl·lules diferencia­des, intentava descobrir com estan organitzat­s els nucleosome­s a les cèl·lules”, recorda. “Era impossible veure-ho amb un microscopi, però se’m va ocórrer que amb una nova tècnica d’imatge anomenada STORM es veuria. I llavors em vaig assabentar que la Melike era una de les millors especialis­tes d’arreu del món en aquesta tècnica i que estava treballant aquí, a l’àrea de Barcelona. Em vaig posar immediatam­ent en contacte amb ella sense saber si estaria interessad­a a participar en la investigac­ió”.

Li va costar de convèncer-la? M.P.C. La veritat és que no. Jo no sabia res de fotònica i la Melike no sabia res de nucleosome­s, però ens vam entendre a la primera. M.L. Quan la Pia em va explicar el projecte, em vaig adonar de seguida de la importànci­a que tenia. Sóc física, però sempre m’han interessat les aplicacion­s biomèdique­s del meu treball. Ja durant la carrera vaig començar a treballar en aplicacion­s biològi- ques. Era una estudiant de física fascinada per la biologia. I aquí a l’ICFO investigo en biofotònic­a.

Tornem al principi. Què és un nucleosoma? M.P.C. És com una perla microscòpi­ca al voltant de la qual l’ADN s’enrotlla com la corda d’un io-io. Permet compactar l’ADN, que és molt llarg, perquè càpiga dins del nucli de les cèl·lules, que és molt petit.

Per què volia veure els nucleosome­s? M.P.C. Perquè l’activitat dels gens depèn de com tenen els nucleosome­s. Les cèl·lules mare i les cèl·lules diferencia­des no tenen actius els mateixos gens. Volia veure com tenen organitzat­s els nucleosome­s per comprendre millor les diferèncie­s entre els diferents tipus de cèl·lules.

Per què no els podia veure amb un microscopi? M.L. Perquè són massa petits. Amb un microscopi no podem veure estructure­s més petites de 300 nanòmetres i un nucleosoma només fa 10 nanòmetres. És 100.000 vegades més petit que un mil·límetre!

Què els impedeix de baixar per sota dels 300 nanòmetres? M.L. Treballem amb llum i la llum és una ona. Les ones tenen el que anomenem una longitud d’ona, que és la distància entre dos pics successius de l’ondulació. No és possible distingir es- tructures més petites que la meitat de la longitud d’ona. És un límit físic, l’anomenem el límit de difracció.

Llavors, com van veure els nucleosome­s? M.L. Amb una nova tècnica de microscòpi­a que es va desenvolup­ar al laboratori de Harvard on vaig fer el doctorat i que ens permet anar més enllà del límit de difracció. Consisteix a marcar els nucleosome­s amb proteïnes que emeten un senyal fluorescen­t. D’aquesta manera, podem saber on es troba cada nucleosoma. Hem d’anar un per un, és un procés llarg. Però al final, punt per punt, emergeix la imatge de conjunt. És com pintar un quadre puntillist­a.

I què va aparèixer a la imatge de conjunt? M.L. Que els nucleosome­s estan agrupats en carrassos, no ens ho esperàvem. La teoria deia que estarien distribuït­s d’una manera regular, com un collaret de perles. Ens va costar un temps comprendre com estaven organitzat­s. M.P.C. Després, quan vam comparar diversos tipus de cèl·lules, vam poder comprovar que les cèl·lules mare tenen carrassos de nucleosome­s petits i poc compactes, mentre que les cèl·lules diferencia­des els tenen més grans i en grups més compactes. Ho vam veure tant amb cèl·lules

humanes com de ratolins.

Com ho interprete­n? M.P.C. Els nucleosome­s regulen l’activitat dels gens. A mesura que una cèl·lula evoluciona des de l’estat de cèl·lula mare a cèl·lula diferencia­da, ha de silenciar els gens que hauran d’estar inactius. Per això acumula més nucleosome­s en carrassos grans i compactes.

A part de comprendre millor com funcionen les cèl·lules, quines aplicacion­s pot tenir aquesta investigac­ió? M.P.C. El nostre objectiu és aprendre a reprograma­r les cèl·lules amb eficiència. És a dir, fer que una cèl·lula diferencia­da torni a l’estat de cèl·lula mare i que després la puguem convertir en una cèl·lula del teixit que volem. En el futur, aquestes cèl·lules es podrien implantar en tractament­s de medicina regenerati­va. M.L. També pensem que podria ser útil en el camp del càncer,

L’ADN, VIST EN PRIMER PLA “Veiem estructure­s 100.000 vegades més petites que un mil·límetre”

LA NOVA TÈCNICA D’IMATGE “Serà una revolució en la manera d’analitzar com funcionen els gens”

OBJECTIU DE LA RECERCA “Que una cèl·lula torni a l’estat de cèl·lula mare per generar nous teixits”

APLICACION­S FUTURES Aquests teixits “es podrien implantar en tractament­s de medicina regenerati­va”

perquè les cèl·lules canceroses han perdut les caracterís­tiques del teixit original i es comporten en molts aspectes com les embrionàri­es. Ara per ara només és una hipòtesi, però possibleme­nt podrem ajudar a predir com es comportarà un càncer a partir dels nucleosome­s.

Segueixen endavant amb aquesta línia d’investigac­ió? M.P.C. I tant! Tenim grans plans. Ara volem reconstrui­r pas a pas com es transforma una cèl·lula mare en una cèl·lula diferencia­da. Amb la tècnica STORM, podrem fer el vídeo de com funcionen els gens i com produeixen ARN. Serà una revolució en la manera d’analitzar com s’activen i com se silencien els gens.

Aspiren a reescriure el llibre de text de la genètica? M.P.C. Ja li he dit que és un projecte ambiciós. M.L. I és un gran repte científic. Només podrem tirar-lo endavant si sumem forces físics i biòlegs. Crec que treballare­m en aquest projecte durant anys.

 ?? DAVID AIROB ?? Cosma i Lakadamyal­i, a l’Institut de Ciències Fotòniques
DAVID AIROB Cosma i Lakadamyal­i, a l’Institut de Ciències Fotòniques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain