La Vanguardia (Català)

Rates, sorolls i finestres tancades

Veïns d’un carrer de l’HOSPITALET conviuen amb els rails i lamenten que la neteja no hagi arribat fins a les seves cases

- DAVID GUERRERO L’Hospitalet de Llobregat

Els veïns del carrer Terra Baixa de l’Hospitalet obren la finestra i gairebé poden tocar els trens. El soroll és constant i encara que el sentin centenars de vegades al dia no hi ha qui s’hi acostumi. Però hi ha una cosa que encara és pitjor: les rates. Han aparegut entre la porqueria que s’acumula en els pocs metres que separen les vies del bloc de pisos. La brutícia demostra que fa temps que ningú no passa per allà a netejar. Plàstics, joguines trencades, envasos de tota tipus i fins i tot bosses d’escombrari­es. “Residus no ferroviari­s”, diu Adif, que es pregunta: “Hem de netejar la brutícia dels altres?” La companyia assegura que el maig del 2015 va invertir 38.465 euros en la neteja d’escombrari­es i brossa a “la zona correspone­nt a tres carrers, Terra Baixa, Canigó i Granada, i dues avingudes, la de Josep Tarradella­s i Vilafranca”.

La imatge que Manuel González veu cada vegada que treu el cap per la finestra és desoladora. Les pintades ja han deixat de ser una preocupaci­ó. Els últims mesos han proliferat els rosegadors. “Són tan grossos que s’han menjat als gats del barri”, diu de broma Rafael Vargas. Al seu costat es posa més seriós en Manuel, que viu a l’entresòl i no pot obrir les finestres perquè si no li entren a casa. “Sempre tancades, de nit i de dia, a l’hivern i a l’estiu”, diu. En Rafael deixa les bromes de banda i assegura: “Si mires per la finestra sembla que vivim pitjor que a la presó”. Sota del seu pis hi ha el bar Canigó. L’amo del local, Mustafa Benzima, lamenta que entren gairebé més rates que clients. Té trampes a l’entrada, a la màquina escurabutx­aques i a la cuina, però no les eradica. Les poques vegades que ha aconseguit que algú entri a sopar ha acabat veient alguna rata entrant o sortint del bar. Ha corregut la veu i ja ningú no li demana ni un entrepà. “Les rates han matat el meu negoci”.

Adif va netejar una part de les vies de l’Hospitalet el maig de l’any passat i al gener va invertir 25.077 euros més en “el tractament de talussos a la trama urbana”. Els veïns del carrer Terra Baixa creien que amb aquesta segona actuació arribaria la solució, però els treballado­rs amb les saques blanques plenes d’escombrari­es i males herbes van desaparèix­er d’un dia per l’altre. Des del bloc de pisos d’enRafael i en Manuel es veu com una zona llunyana està neta mentre ells continuen tenint brutícia i deixadesa a pràcticame­nt un pam de les seves finestres. Aquest contrast ha fet enfadar encara més els veïns. “Que l’alcaldessa vingui una setmana a viure a casa meva, a veure si així actuen”, clama Rafael Vargas en un grupet de veïns indignats.

L’Ajuntament, igual que els veïns, considera que la situació és insostenib­le. “Fa molts anys que informem i reclamem solucions educadamen­t a Adif i el ministeri, però no ens fan cas i la paciència s’ha acabat”, diu l’alcaldessa, Núria Marín. “Amb el pròxim govern, sigui del color que sigui, anirem per la via traumàtica”, diu per referir-se a les sancions que pretenen imposar a Adif per la brutícia de les vies que travessen la ciutat.

A més de retirar les escombrari­es, els veïns i l’Ajuntament exigeixen a Adif que canviï un semàfor que fa aturar tots els trens davant el bloc de pisos que pateix la plaga de rates. “Uns metres més enllà no hi ha habitatges al costat de les vies”, indica Agustín Cruz, un altre veí.

De tota manera, tant els veïns com l’alcaldessa tenen clar que tot el que es faci serà un pegat fins que arribi la solució definitiva: el soterramen­t de les vies, pressupost­at però mai executat. “Les vies divideixen la ciutat, fins que no desaparegu­in no es podrà cohesionar l’Hospitalet”, apunta Manuel Piñar, president de l’associació de veïns de Sant Josep, el barri on han proliferat les rates. Els afectats estan decidits a exigir que s’actuï una vegada per sempre. Si no els fan cas, es plantegen mobilitzac­ions i no descarten interrompr­e el trànsit ferroviari en senyal de protesta.

“Fa anys que reclamem solucions amb educació, però se’ns ha acabat la paciència”, diu l’alcaldessa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain